top of page

Vrolijke appels

het appelseizoen is in volle gang

Ze zijn weer volop verkrijgbaar, in alle soorten en maten. Overheerlijke appels die in dit seizoen het lekkerst zijn.  Als wij allemaal wat meer zouden letten op seizoensgebonden groenten en fruit van eigen bodem, helpen wij niet alleen onze Nederlandse boeren, maar ook onze totale economie en het milieu een handje.

APPELS VAN EIGEN BODEM.

Ons lichaam vraagt in de zomer nou eenmaal andere voeding dan in de winter. Het is dan ook niet voor niets dat er ieder seizoen andere groenten en fruit beschikbaar zijn. Als wij wat meer zouden kijken naar seizoensgebonden groenten en fruit, helpen wij onze eigen omgeving, onze darmflora die duidelijk per seizoen andere wensen heeft, het milieu en zelfs onze eigen portemonnee. En zeg nou zelf,...de smaak is dan eigenlijk ook op z'n best. Dat het eten van een appel gezond is weten we natuurlijk allemaal, maar wat zijn nou precies de goede eigenschappen van een appel.

Appels zijn overal ter wereld een erg geliefde fruitsoort. De vrucht is gemakkelijk mee te nemen, bevat geen vet en bevat weinig calorieën. Appels zijn rijk aan vezels (wat hongergevoel voorkomt), waardoor ze erg geliefd zijn wanneer er een paar kilo's afmoeten. De appel zorgt voor een versterking van de neurologische gezondheid, een lager niveau van slecht cholesterol, minder kans op kanker en het voorkomen van diabetes type 2.

​

In Nederland hebben wij meerdere soorten appels met allemaal hun eigen smaak, kleur en vorm. De meest bekende is wel de Elstar. Eigenlijk een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Een handappel met een heerlijke aromatische zoet zuur verhouding. De James Grieve is één van de eerst verkrijgbare appels in het Hollandse appelseizoen. De sappige, zoet en aromatische appel is oorspronkelijk afkomstig uit Schotland. Ook de Delcorf en de Golden Delicious zijn veel gevraagde Nederlandse appelsoorten. Kijk in de winkel wel even naar het land van herkomst want bv de Golden Delicious die in de winkel ligt komt veelal uit Frankrijk en dus niet van eigen bodem. (Toch jammer, er wordt blijkbaar meer gekeken naar hoe mooi de appel er uit ziet en is daarom toch vaak weer bewerkt)

​

HET APPELSEIZOEN,

Als wij nou kijken naar de appel, dan ligt die bij de meeste mensen het hele jaar op de fruitschaal. Maar eigenlijk is de appel het allerlekkerst van eigen bodem en in het appelseizoen. Dat is in de maanden augustus tot en met oktober. En mooi meegenomen….ook het meest gezond en goedkoop. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik vroeger als kind met het oogsten van de groenten en het fruit uit onze boomgaard en groentetuin moest helpen met het onderhoud en het plukken. Ik zeg bewust “moest" want als kind zag ik daar echt het nut en plezier niet van in. En we hadden veel….heel veel… Appels, peren, pruimen, rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen, vlierbessen, bramen, aardbeien, rabarber, sla, uien, augurken, bloemkool, boontjes, snijboontjes, tomaten, en ik ben (denk ik) nog heel veel vergeten. Alles werd (door het hele gezin) goed bijgehouden en op tijd geplukt, waarna mijn moeder het ging verwerken in de heerlijkste gerechten. Een grote hoeveelheid werd ingevroren en ingemaakt waardoor we hier lange tijd daarna nog van konden genieten. 

En eerlijk….nu mis ik die tijd! De geur van de appeltaart die mijn moeder maakte van de appels uit eigen tuin. De lekkere appelmoes die ik het hele jaar kon pakken omdat ze die in weckflessen had ingemaakt. Tot op de dag van vandaag krijg ik nog ieder jaar heerlijke zelfgemaakte appelmoes, limonade en jam van mijn moeder, ( geplukt door mijn vader) waar ik met mijn gezin heerlijk van geniet. Ik heb alleen nooit beseft hoeveel waarde dit voor mij en mijn omgeving heeft gehad. De tijd en liefde die er in zit, geen chemicaliën of andere troep om het een mooi kleurtje te geven of een mooiere vorm. 
Laat “snoep verstandig eet een appel" de waarde krijgen die het verdient!! Als extraatje heb ik het recept van mijn moeder toegevoegd, -Oma's Appeltaart- zodat jij ook kan genieten van deze overheerlijke appeltaart.

​

​

Liefs Ester

bottom of page