top of page
BACK

Bewegen & genieten

met milde tot matige inspanning bereik je al resultaat

Door je te focussen op activiteiten waar je van geniet en deze af te stemmen op jouw behoeftes, zul je merken dat, op basis van milde tot matige lichaamsbeweging, het bevorderlijk gaat werken voor je geestelijke gezondheid. Een mooie bijkomstigheid is dat het je lichaam ook in shape brengt!

 

Het verlichten van stress en angst, het verminderen van de spanning.

Een twintig minuten fietsen zal niet alle problemen van het leven wegvagen, maar regelmatig bewegen helpt je last van angst, stress, woede en frustratie te verminderen. Sporten en bewegen kan ook dienen als een afleiding voor je zorgen, zodat je een rustig moment kan vinden en uit de cyclus van negatieve gedachten te breken die angst, depressie en andere psychische en emotionele problemen voeden.
 

Het opheffen van je stemming en het verlichten van depressie.
Sporten zorgt voor endorfine, krachtige chemische stoffen in je hersenen waar je geest energie van krijgt en je goed door voelt. In feite kan sport milde tot matige depressie effectief behandelen als antidepressiva, maar dan zonder de bijwerkingen natuurlijk. Evenals het verlichten van depressie, heeft onderzoek aangetoond dat het handhaven van een oefenschema kan voorkomen dat je ermee stopt.

Verscherp je denkkracht.
Dezelfde endorfine die je beter te laat voelen helpen je ook met concentreren en mentaal scherp te voelen voor taken bij de hand. Oefeningen stimuleren ook de groei van nieuwe hersencellen en helpt bij het voorkomen leeftijd gerelateerde gezondheidsklachten.

 

Het verhogen van het gevoel van eigenwaarde helpt.
Regelmatig sporten en bewegen is een investering in je geest, lichaam en ziel. Als je er een gewoonte van maakt, kan het je gevoel van eigenwaarde stimuleren en je sterk en krachtig voelen. Je zal je beter over je uiterlijk voelen en, door te voldoen aan zelfs kleine trainingsdoelen te voldoen, zal je een gevoel van voldoening voelen.

Het verbeteren van de slaap.
Zelfs korte uitbarstingen van sport oefeningen in de ochtend of middag kunnen je slaappatroon helpen reguleren. Als je liever wil sporten in de nacht, zoek dan naar ontspannende oefeningen zoals yoga, deze kan slaap helpen bevorderen.

Het stimuleren van energie.
Het verhogen van je hartslag - een paar keer per week - zal je beter uit bed laten komen. Begin met slechts een paar minuten van de oefening per dag, en verhoog de tijd van je workout als je meer energie voelt.

Beter leren omgaan met emoties.
Wanneer we geconfronteerd worden met een mentale of emotionele uitdagingen in het leven, kan lichaamsbeweging helpen op een gezonde manier ermee om te gaan, in plaats van toevlucht te nemen tot alcohol, drugs of ander negatief gedrag dat uiteindelijk alleen de symptomen verergeren. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om je immuunsysteem en de gevolgen van stress te verminderen.

 

Wat zijn verschillende soorten oefeningen voor een beter gevoel?

Hoewel elke soort bewegingsoefening enorme voordelen biedt voor de gezondheid, richten verschillende soorten bewegingsoefeningen zich meer op bepaalde aspecten van je gezondheid. Het mengen van de verschillende soorten van bewegingsoefeningen kan variatie toevoegen aan je workouts en de voordelen voor de gezondheid verbreden.

 

Aerobics activiteiten
zoals hardlopen, fietsen en zwemmen versterkt je hart en verhoogd je uithoudingsvermogen en zijn vooral goed voor het verlichten van depressie, angst en stress.

Krachttraining
zoals gewichtheffen of weerstand training bouwt spier en botmassa op, verbetert de balans en voorkomt vallen. Het is een van de beste genezingen van fragiliteit in ouderdom.

Flexibiliteitsoefeningen
zoals stretchen en yoga helpen letsel voorkomen, verbeteren het bereik van beweging, verminderen stijfheid, en beperken klachten en pijn. Naast het verbeteren van de flexibiliteit, kracht en balans, is yoga ook een effectieve manier om angst en stress te verminderen.


Actief bewegen wanneer je lijdt aan depressie, angst, of stress

Velen van ons vinden het al moeilijk genoeg om onszelf te motiveren om actief te bewegen in de beste tijden. Als we depressief, angstig, gestrest of andere psychische of emotionele problemen hebben, dan kan het dubbel zo moeilijk zijn. Dit is vooral het geval van depressie en angst, en het kan je een gevangen gevoel laten krijgen: je weet dat sporten en actief bewegen je beter laten voelen, maar een depressie heeft je beroofd van de energie en motivatie je nodig hebt om te oefenen, of je sociale angst/fobie veroorzaakt de gedachte om gezien te worden bij een activiteit, of je kan door het park lopen niet verdragen.Wat moet ik doen?

 

Begin klein.
Als je onder de wolk van een emotionele stoornis zit en al voor een tijdje niet hebt gesport, kan je zelf extravagante doelen stellen, zoals elke ochtend het voltooien van een kort blokje om of uit het werk voor een uur alleen zitten. Dit maakt je meer moedeloos als je tekort schiet aan beweging. Het is beter om haalbare doelen voor jezelf te stellen en het opbouwen vanuit daar.

Focus op activiteiten waarvan je geniet.
Elke activiteit die je in beweging krijgt, telt. Dat kan onder meer zijn: het gooien van een frisbee met een hond of een vriend, rond wandelen in een winkelcentrum, of fietsen naar de supermarkt. Als je nog nooit hebt gesport of niet weet waar je van zou kunnen genieten, probeer een paar verschillende dingen. Activiteiten zoals tuinieren of het aanpakken van je huis kunnen grote manieren zijn om te beginnen met meer te bewegen als je een stemmingsstoornis hebt – en het helpt je meer actief te zijn, en ze kunnen je een gevoel van voldoening en vervulling geven.

Plan je workout op het tijdstip van de dag waarop je energie het grootst is.
Dat is misschien in de ochtend, voor het werk, of school, of tijdens de lunch voordat de middagpauze is. Als depressie of angst je de hele dag lang een moe en ongemotiveerd gevoel heeft gegeven, probeer dansen op muziek of ga gewoon voor een wandeling. Zelfs een korte, 15 minuten lopen kan je geest duidelijk helpen, voor het verbeteren van je stemming, en het vergroten van je energie-niveau. Als je je verplaatst en begint om je een beetje beter te voelen, dan heb je een groter gevoel van controle over je welzijn. Je kan zelfs het gevoel krijgen dat je energiek genoeg bent om de lat nog wat hoger te leggen – door verder te lopen, verder te joggen, of overschakelen naar hardlopen, of het toevoegen van een fietstocht.

Wees comfortabel.
Ongeacht de tijd van de dag waarop je besluit om te oefenen, draag kleding die comfortabel is en kies een plek die een kalmerende of stimulerende werking op je heeft. Dat kan een rustige hoek van je huis, in het bos, of je favoriete stadspark zijn.

Beloon jezelf.
Een deel van de beloning van de voltooiing van een activiteit is hoeveel beter je achteraf voelt, maar het helpt altijd je motivatie om jezelf te beloven een extra traktatie te geven voor het halen van je missie – minder angst, stress, en depressief gevoel hebben. Beloon jezelf met een warm bubbelbad na een training, een heerlijke smoothie, of met een extra aflevering van je favoriete tv-show.

Maak sport of beweging een sociale activiteit.
Oefen met een vriend of geliefde, of zelfs je kinderen zullen niet alleen meer bewegen, ze zullen het ook leuk vinden, en het helpt ook om je te motiveren om jezelf aan een workout routine te houden. Het zal ook zorgen dat je je er nog sneller beter door voelt, dan wanneer je alleen oefent. In feite, als je lijdt aan een stemmingsstoornis, zoals depressie, dan kan het gezelschap net zo belangrijk zijn als de oefening.


 

Zoals je ziet…….Alleen maar “FUN”

bottom of page