top of page
BACK

De voorjaarsdip.

Hoe kunnen we dit voorkomen

Opstaan met het geluid van fluitende vogels, de zonnestralen al schijnend in je slaapkamer en dat eerste ontbijtje buiten. Heerlijk zou je zeggen. Toch kun je in de sluimerende lente zomaar last krijgen van een dip: voorjaarsmoeheid!

Met voorjaarsmoeheid (ook wel de voorjaarsdip genoemd) bedoelen we eigenlijk de nasleep van de winterdip, waarbij je mentaal moe bent van het afwachten op betere dagen.

​

Tijdens de herfst en de winter gaat ons energieniveau langzaam omlaag. We bewegen minder en komen weinig in de buitenlucht. Ook onze voeding is anders, er wordt minder groente en fruit gegeten dan in de zomer. De reserves raken op. Vooral een combinatie van deze factoren kan leiden tot voorjaarsmoeheid.

​

Winterdepressie

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, stemmingswisselingen en ’s ochtends je bed niet meer uit willen, zijn enkele klachten die bij dit verschijnsel horen. Eigenlijk is het meer de voorbije winter dan de aankomende lente die ons parten speelt.

Gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht, maar ook onvrede over omstandigheden in je leven kunnen invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Mensen die last hebben van de winterdip, zullen ook eerder de gevolgen merken wanneer lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. De overgang van de 'donkere' naar de 'lichte' periode is dan te groot. De kans op een voorjaarsdip is bij deze mensen dan ook groter.

Wij vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger dan mannen, ook waar het om weersveranderingen gaat. Deze groep zal zich dan ook herkennen in 'aanpassingsproblemen' in het voorjaar. Deze problemen zullen vanzelf weer verdwijnen wanneer ons lichaam gewend raakt aan de veranderingen.

​

Wat kunnen wij zelf doen om deze voorjaarsdip te overbruggen:

  • Een gebrek aan licht kan ervoor zorgen dat we ons minder energiek voelen. Licht zet lichaamsprocessen in gang die van invloed zijn op onze gemoedstoestand. Zo helpt licht bij vermoeidheid. In het najaar en de winter schijnt de zon kort en niet zo fel, waardoor we snel te weinig zonnestralen opvangen. Lichttherapie kan er gedurende de donkere maanden voor zorgen dat we ons beter voelen.

  • Een nieuw seizoen, een schone lei. Bedenk wat je echt wilt en leef hiernaar. Ontevreden over je baan? Kijk op je gemak naar iets anders uit. Toe aan wat meer gezelligheid in je huis? Ook met goedkope accessoires als kussentjes en bloemen kun je een nieuw nest creëren. En je huis opruimen, kan zeer effectief zijn om je zorgen te vergeten. Uit het huis, uit het hoofd.

  • Beweging is naast daglicht een belangrijke factor bij vermoeidheid. Tijdens het bewegen maakt het lichaam stoffen aan, zoals endorfine, waardoor we ons lekker voelen. De conditie verbetert en door de bloedcirculatie komt er meer zuurstof bij de organen en de hersenen. In de donkere maanden bewegen we vaak minder, waardoor een futloos en somber gevoel kan ontstaan. Extra beweging helpt u om u beter te voelen.. Al ga je maar twee keer per week naar de sportschool om je in het zweet te werken, je zult al snel merken dat je je fitter voelt. Een half uur beweging per dag wordt aangeraden. Dit kan een wandeling zijn, maar tuinieren is ook een idee. Dan zie je meteen dat alles weer opbloeit!

  • Gezonde voeding. Het lijkt een inkoppertje, maar voor velen is dit het moeilijkste aspect. En dat terwijl groenten en   fruit juist het vitaminen en mineralen tekort kunnen opvangen waar je zo moe van wordt. Veel kleur- en       kruidenmelanges worden aangeraden.

  • Zonlicht is nodig om vitamine D aan te maken in de huid. In de zomer leggen we een voorraadje vitamine D aan in het lichaam, om de donkere wintermaanden door te komen. Vitamine D speelt in het lichaam een rol bij de productie van hormonen, welke de gemoedstoestand bepalen. Voldoende vitamine D is daarom belangrijk. Voedingsmiddelen die     vitamine D leveren zijn vette vis, margarine en halvarine.

  • Altijd moeite om je verstand op nul te zetten? Mediteren of yoga kan uitkomst bieden. Je hoeft er niet eens de deur voor uit! Ideaal voor het slapengaan als je 's nachts vaak piekert of juist om ontspannen aan de dag te beginnen.

 

Maar de belangrijkste wegwerktactiek is: GENIET! Geniet van de flora en fauna die tot leven komen, geniet van de eerste zonnestralen en laat het over je heenkomen.

​

XOXO SlowBeauty

​

Bron: gezondheidsnet.nl, fitforme.nl

bottom of page