top of page

Happy Day's

door oefening en instelling

We willen allemaal gelukkig zijn, maar het is niet zo dat het ons zomaar aan komt waaien! Integendeel, het is iets waar enige oefening voor nodig is. Gelukkig zijn heeft alles te maken met de keuze, onze houding en onze gedachte.  In het verhaal hieronder, zie je dat Jenny, geluk ontwikkeld. Het is een gewone dag uit haar leven. Als je haar verhaal leest kijk dan eens of je de verschillende manieren, waarop zij haarzelf gelukkig maakt, herkent.

Na een nachtrust van acht uur wordt Jenny vroeg wakker. Ze start haar dag met het werken aan een opdracht die zij voor haar fotografiecursus om daarna een gezond ontbijt voor haarzelf klaar te maken met fruit en noten. Voordat ze de kinderen wakker maakt besluit ze eerst nog een ronde met de hond te wandelen. 

Onder het wandelen, neemt Jenny de tijd om stil te staan bij de mooie dingen in het leven en plant ze de rest van haar dag. Halverwege de wandeling neemt ze even een paar minuten de tijd om te genieten van de omgeving. 

Later, als de kinderen klaar zijn om naar school te gaan, brengt ze hen naar school. Als haar zoon uit de auto stapt, realiseert hij zich dat hij voor de derde keer, in een aantal weken tijd, zijn sportschoenen is vergeten. Ondanks dat Jenny gefrustreerd is onderdrukt ze het gevoel om haar zoon een standje te geven, zucht ze een keer diep en neemt haarzelf voor om een aantal nieuwe regels in te stellen waardoor hij dit in de toekomst niet meer zal vergeten.

Jenny rijdt door naar haar werk in het centrum van de stad, waar ze parttime voor een accountant werkt. Gedurende 3 uur verliest ze haarzelf in het werk om daarna een vriendin, voor een lunch, te ontmoeten in café wat in de buurt van haar werk zit. Dit is iets wat ze wekelijks doet. Het is altijd leuk om elkaar weer te zien ondanks het feit dat haar beste vriendin een probleem met haar oudste zoon heeft en waar ze echt bezorgt om is. Na de pauze gaat ze terug naar haar werk maar eerst koopt ze nog een koffie bij de Starbucks voor een dakloze man die ze heel vaak op zijn vaste plek tegenkomt.

Om drie uur, stopt ze met werken en rijdt ze naar de school van haar kinderen om één van de leerlingen te helpen met het oefenen bij het lezen.  Als haar kinderen klaar zijn gaan ze allemaal naar huis. Onderweg stop ze bij de winkel om haar favoriete magazine te kopen en neemt even de tijd om met de eigenaar van de shop een praatje te maken wat gepaard met een tevreden glimlach.

Eenmaal thuis, geeft Jenny haar kinderen de opdracht om boven hun huiswerk te maken en neemt ze zelf de tijd, voordat ze aan het avondeten begint, om 15 minuten te mediteren en alles van die dag los te laten. Voordat ze haar kinderen naar bed stuurt kijken ze samen nog televisie onder het genot van een kop thee met een koekje. Eenmaal boven breekt er een spontaan kussengevecht los.

Als haar kinderen veilig in bed liggen, krult Jenny zich op de bank met haar magazine. Om 22.00 bereidt ze haarzelf voor om naar bed te gaan en spreekt met haarzelf af om weer vroeg op te staan om aan haar foto opdracht te werken.

En? Hoe vaak heeft Jenny haarzelf gelukkig gemaakt? Uiteindelijk is het antwoord subjectief omdat een ieder het geluk in iets anders herkent. Onderstaand hebben wij een lijst van 20 acties waaruit onderzoeken gebleken is dat ze bijdragen aan een gelukkigere gevoel.

***

 

Slaap

Jenny slaapt acht uur per nacht. Slaap is essentieel voor een gelukkig gevoel.

Een goede start van de dag

Door gelijk na het opstaan aan haar opdracht te werken, heeft Jenny een goede start van de dag gemaakt, door een taak, die zij haarzelf de vorige avond opgelegd heeft,  af te maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat door je dag op een zinvolle manier te beginnen, het je een krachtig gevoel geeft. You are on top of the world!

Foto cursus

Door een cursus te volgen en haar interesse door te ontwikkelen en haarzelf uit te dagen, bevredigd ze een behoefte om te leren alsmede het ontwikkelen van haar skills op het gebied van fotografie. Ze doet iets waarvan ze blij wordt.

Goed en gezond eten

Vanaf het moment dat ze opstaat let ze op haar eten. Ze eet gezond en geregeld. Gezonde eetgewoontes dragen bij aan een goed en gelukkig gevoel. Geestelijk en lichamelijk.

Oefeningen

De ochtendwandeling van Jenny is een onderdeel van dagelijkse beweging. Beweging zorgt niet alleen voor de aanmaak van endorfine (het geluk stofje) het is goed voor je gehele gesteldheid en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

Dankbaar zijn

Tijdens de ochtendwandeling neemt Jenny even de tijd om stil te staan bij alle mooie dingen die zij in haar leven heeft. Door hier dagelijks de tijd voor te nemen, verdwijnen negatieve gedachte waardoor we een meer tevreden gevoel krijgen.

 

Bewust

Jenny neemt tijdens haar wandeling de tijd om de omgeving op te nemen en ziet wat er om haar heen gebeurd. Door in het moment te zijn, ervaren wij de wonderen van het leven.

Vergeven

In plaats van boos te reageren, toen ze hoorde dat haar zoon zijn schoenen was vergeten, koos ze er op dat moment voor om haar zoon te vergeven. Onderzoek heeft uitgewezen dat het vermogen om onszelf of anderen te vergeven (in plaats van je frustraties of kwaadheid te botvieren) belangrijk is voor de mate van geluk.

Jezelf verliezen in een activiteit

Door onszelf te committeren aan taken, zoals Jenny op haar werk doet, ervaar je een bepaalde flow, een gemoedstoestand waarin wij gericht bezig zijn om “iets” zo goed mogelijk te doen tot aan het punt waarin wij onszelf verliezen. Alhoewel we misschien niet op de hoogte zijn van het geluk op dat moment, zijn we daarna wel ontzettend tevreden.

Onderhouden van contacten

Jenny ontmoet haar vriendin tijdens een wekelijkse lunch. We moeten meer tijd voor vrienden vrij maken. Het maakt ons namelijk gelukkig.

Wees een goede luisteraar

Jenny neemt de tijd om met aandacht naar het probleem van haar vriendin te luisteren. Goede luisteraars kunnen zich niet alleen goed in anderen inleven maar ze ervaren ook echte verbondenheid wat ze een goed gevoel geeft.

Wees vriendelijk en toon compassie

Als Jenny terug naar haar werk loopt,  koopt ze koffie voor een dakloze man. Kleine onverwachte acties waarbij je anderen helpt, geven niet alleen de persoon waarvoor je het doet, een goed gevoel maar het geeft jezelf ook een goed gevoel.

Zoek een doel

Jenny help een jongetje, die bij haar kinderen op school zit. Het vinden van een doel buiten onszelf geeft ons een gevoel van voldoening en tevredenheid.

Verwen jezelf

Door het tijdschrift te kopen dat ze wil lezen, verwent Jenny haarzelf. We moeten proberen om tijd in onze dag te vinden waarin wij onszelf verwennen of eigenlijk belonen. Dit kan soms al iets heel kleins zijn.

Glimlach

Gewoon door te glimlachen als ze met de eigenaar van de winkel praat, helpt Jenny haarzelf en de ander. Een glimlach of een lach stelt een ander op zijn gemak waardoor je beide een fijner en leuker gesprek hebt.

Mediteren

Door elke dag even de tijd te nemen om te mediteren, zoals Jenny dat doet, helpt ons om rustiger, gezonder en gelukkiger te worden.

Wees speels

Jenny’s kussengevecht met haar kinderen komt niet alleen haar kinderen ten goede, het is goed voor haar. Door speels te blijven, blijven wij onszelf jong en gelukkig voelen.

Tijd voor jezelf

Als haar kinderen op bed liggen, neemt Jenny tijd voor haarzelf door met haar gekochte magazine op de bank te kruipen. Een aangename verwennerij op het einde van de dag. Iedereen houd van relaxen.

Klaar maken voor het slapen gaan

Net zoals Jenny de dag sterk begonnen is zo eindigt ze de dag ook sterk, door haarzelf op het slapen gaan voor te bereiden in plaats van simpel in bed te ploffen. Wat dit moet zijn of hoe het zou moeten is voor iedereen verschillend. Maar een eenvoudige routine om troep op te ruimen, tanden te poetsen en misschien een aantal lichte rek en strek oefeningen, kunnen ervoor zorgen dat wij tevreden en gelukkig in ons bedje kruipen waardoor we goed slapen, vooral als deze dingen deel uitmaken van een vaste routine.

Klaar maken voor de volgende dag

Het allerlaatste wat Jenny doet voordat ze naar bed gaat is aan haarzelf beloven dat ze vroeg opstaat om aan haar project te werken. Door te weten hoe de volgende dag van start gaat creëer je een gevoel van zekerheid en tevredenheid.

XOXO

Team SlowBeauty

bottom of page