top of page
BACK

Bomen

ze hebben karakter 

Bomen hebben voor het welzijn van mensen altijd een belangrijke rol gespeeld. Een stad zonder bomen is een dode stad. Straatbomen kleden een stad aan, zorgen voor zuurstof, ademen kooldioxide in, geven schaduw. Het groen van de bladeren en de kleur en geur van de bloemen hebben een positieve invloed op de stemming van de stadbewoners.

Onder oude bomen en in bosjes vonden vroeger altijd belangrijke gebeurtenissen plaats. Er werd vergaderd, recht gesproken en er werden religieuze handelingen verricht. Mensen ontdekten ook dat sommige bomen bijzondere eigenschappen bezaten, waardoor de geest helder en de ziel opgewekter werden . Er waren bomen die troost gaven en die paranormale contacten ondersteunden. Het waren heilige bomen die niet gekapt mochten worden.

Mensen ontdekten dat zij van verschillende delen van een boom aftreksels en drankjes konden maken. Alcoholische dranken van rijpe vruchten die geestverruimend werkten. Sommige van deze dranken werden als 'godendrank' beschouwd en alleen tijdens religieuze rituelen gedronken. Dieren die ziek waren aten speciale kruiden en schors waardoor zij beter werden. Toen de mensen dit ontdekten, begonnen zij hetzelfde toe te passen op zich zichzelf. De kennis van geneeskrachtige planten werd van generatie op generatie doorgegeven door vrouwen.

Nog steeds worden in de zogenaamde fytotherapie planten als natuurlijke geneesmiddelen toegepast. Men gaat ervan uit dat in de regenwouden planten gevonden zouden worden, die tegen ongeneeslijke ziekten als Aids en diabetes ingezet kunnen worden. Hier wordt nog steeds erg weinig over naar buiten gebracht. Wist je bijvoorbeeld dat de wilgenbast je pijn kan verlichten, en taxusnaalden worden gebruikt tegen kanker?

Wilgenbast tegen pijn

Van de jonge wilgentakken worden sinds eeuwen manden gevlochten. Maar bast en hout hadden nog een andere functie. In de volksgeneeskunde kende men de wilg als middel tegen pijn. In oude kruidenboeken van de Grieken Hippokrates en Dioskurides werden wilgenpreparaten als middel tegen koorts beschreven. Omdat wilgen in vochtige gebieden met veel muggen groeien, dacht men ook een middel te hebben tegen malaria. Het hielp!

De belangrijkste geneeskrachtige stof werd in 1828 ontdekt. Deze stof bestaat uit bitter smakende kristallen, de salicine. In iets veranderde vorm als salicinezuur was het een werkzaam middel tegen pijn, helaas met sterke bijverschijnselen zoals braakneigingen en maagbloedingen. Pas in 1897 vond Felix Hoffman een manier, om het medicament verdraaglijker te maken. Hij veranderde het in azetylsalizylzuur, het ASS. Dat werd aspirine, een middel tegen koorts, pijn en ontstekingen en zelfs om een hartinfarct te voorkomen. Intussen wordt deze stof helaas synthetisch vervaardigd.

Plantaardige pijnmiddelen zijn vaak beter door het menselijke lichaam te verdragen dan synthetische. De wilg is niet overbodig geworden. Hij wordt tegenwoordig in plantages verbouwd om van bast en hout een natuurlijk pijnmiddel te vervaardigen. Dit plantaardige pijnmiddel is voor alle patiënten geschikt, die bij chronische ziektes, b.v. artrose, regelmatig pijnmiddelen moeten slikken. De meest eenvoudige manier om van de wilg een medicijn te maken tegen verkoudheid en koorts, is het zetten van thee uit wilgenbast. Voor de bestrijding van pijn zit er in de thee te weinig werkende stof.

Taxusnaalden tegen kanker

Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker. Die is in een vroege fase goed te opereren. Ook bestraling kan helpen. Alleen de chemotherapie met zijn nare bijverschijnselen, is lastig. Dit kan nu veranderen. Aan de Charité in Berlijn wordt een nieuw medicament getest, waardoor deze behandeling meer effect zal kunnen hebben met minder bijverschijnselen. De werkende stof is het taxotere, afgeleid van taxus, de wintergroene boom met de zachte, donkergroene naalden. Deze naalden zijn zeer giftig. Dit gif wordt in de geneeskunde intussen doelmatig ingezet om zieke cellen te vernietigen. Een middel tegen kanker gemaakt van taxusbast is al langer op de markt, maar dit nieuwe naaldenpreparaat zou op bepaalde gebieden superieur zijn.

 

De eerste experimenten tonen aan dat taxotere de tumorpijn duidelijk vermindert. Tegenwoordig constateert men ook, dat patiënten dank zij dit medicament langer leven. De ziekte wordt afgeremd. Prostaatkanker in een gevorderd stadium kan door het taxusmedicament niet genezen worden. Maar de patiënten leven langer met minder pijn. Dat is belangrijk voor de levenskwaliteit.

Bomen en planten worden ook veel gebruikt bij het maken van natuurlijke cosmetica producten. Kijk maar eens in onze webshop. Hier is veel te vinden voor de verzorging van ons lichaam. En allemaal met de helende krachten van de natuur!

XOXO

SlowBeauty

bottom of page