top of page

Ice Tea

zo maak je de lekkerste Ice Tea

IN SLOWBEAUTY MAGAZINE.HEALTHY #MOMENTS

Er is niks lekkerder dan op een hete zomerdag een goede homemade Ice Tea

Zelf ijsthee maken lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Fris of gezoet, met fruit of met kruiden; je zet snel verse ijsthee naar je eigen smaak. Voor het maken van ijsthee kun je gebruik maken van verschillende methodes. En die zijn zo gemakkelijk, dat het zeker de moeite waard is om uit te proberen.

De lekkerste ijsthee maak je met deze verschillende zet methodes. De een zorgt voor een supersnel resultaat, de ander vergt wat meer tijd. Om geheel voorbereid te zijn op de zomerse dagen, is het handig om de volgende benodigdheden altijd in huis te hebben:

• IJsthee kan, kop, thee thermosfles of lege fles

• IJsblokjes

• Mineraalwater of bruisend water heeft de voorkeur, maar kraanwater is ook goed

 

1. Cold brew

De makkelijkste manier om zelf ijsthee te maken is door middel van cold brew. Je hoeft hiervoor geen ingewikkeld recept te volgen, maar enige planning is wel vereist. De ijsthee moet namelijk een nachtje in de koelkast trekken. Bij een cold brew ga je uit van 10 gram thee op 1 liter water. Doe de thee in een kan en vul hem met water. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is de kan een nachtje in de koelkast laten staan.

 

2. Chilled

De perfecte chilled tea maak je met de chilled zetmethode. Hiervoor zet je een sterke thee, met ongeveer 15% meer thee dan je normaal gesproken doet. Laat de thee afkoelen en schenk hem daarna in een glas dat gevuld is met ijsblokjes.

 

3. Shock brew / Flash brew

Met een shock brew (ook wel flash brew genoemd) maak je razendsnel een verkoelende ijsthee. Zet de thee zoals je altijd doet, maar gebruik alleen de helft van het water. Voor het water dat je nu 'tekort' komt gebruik je ijsblokjes. Als je het lastig vindt om een inschatting te maken van de hoeveelheid ijsblokjes die je nodig hebt, kun je een keukenweegschaal gebruiken: 1 gram ijsblokjes staat gelijk aan 1 ml water. Doe de ijsblokjes in een kan en schenk de warme thee eroverheen.

 

4. Ice brew

De ice brew methode is ideaal wanneer je kleine kopjes ijsthee wilt drinken, maar duurt wel even. Je bedekt de bodem van een klein theepotje (met ca. 350 ml inhoud) met theeblaadjes en vult hem op met crushed ijs. Daarna laat je het ijs bij kamertemperatuur smelten.

 

5. Fruity

Je maakt van je ijsthee een heerlijke Fruity Iced Tea door vers fruit aan je ijsthee toe te voegen. Stukjes aardbei, schijfjes limoen of sinaasappel tussen ijsblokjes maken de thee fruitig en fris. Of voeg verse munt, stukjes gember of een scheut honing toe.

Recept 

Zoete Ice Tea met Framboos 

Recept shock brew methode

Benodigdheden

* 1 liter bronwater

* 1 kilo ijsblokjes

* afgestreken eetlepel zwarte thee

* 1 limoen

* 1 takje verse munt

* citroen suiker naar smaak

* een handje frambozen

* optioneel - frambozensiroop naar smaak

Bereiding

Kook 1 liter water en gebruik hier bronwater voor.

Voeg de losse thee aan het gekookte water toe en 

laat de thee trekken. Gebruik hiervoor een theefilter

of theepot met ingebouwde thee filter. 

Als de thee getrokken is doe je de ijsblokken in de

kan waarin je de Ice Tea verder wilt bereiden. Schenk

hierover heen de getrokken thee en voeg als laatste enkel blaadjes munt een paar schijfjes limoen en de frambozen toe. 

De thee kan op smaak gebracht worden met citroen suiker. Tip: laat de thee een uurtje staan voordat je deze serveert. 

Enjoy & bon appétit. 

bottom of page