top of page

Onze Eco Footprint

een erfgoed creëren voor onzer kinderen
IN SLOWBEAUTY MAGAZINE.#MOMENTS @HOME

Een missie van mezelf en mijn gezin om onze ecologische voetafdruk te verminderen en een nieuwe erfgoed voor onze kinderen te creëren. Onderstaand zal ik jullie wat tips meegeven in de hoop, en wellicht ben je al een heel eind op de goed weg, jullie nog meer te stimuleren en in te laten zien dat het helemaal geen grote opgaaf is. Alle kleine beetjes helpen, dus ook jouw inzet.

Enkele jaren geleden, nog voordat ik De SlowBeauty Group oprichtte ben ik begonnen naar het zoeken van kleine manieren om mijn leven te veranderen, dat zou leiden tot een reductie van afval. Opzoek naar een levensstijl waarin ik bewuster ging consumeren waardoor er uiteindelijk minder afval naar de stortplaats of oceaan afgevoerd zou worden. Het is me echt niet in één keer gelukt, maar stap voor stap voerde ik elke keer een kleine verandering door. Het scheelde uiteindelijk een heleboel gesleep en in sommige gevallen bespaar ik nu zelfs geld uit. Alles, met een beetje extra inzet, om een bijdrage te leveren om onze planeet te redden.

De gedachte gang van vele van ons is; ach… wat maakt het nu uit het is zo een kleine druppel op een gloeiende plaat! Is dit nu echt nodig. JA NATUURLIJK! Net als een gezonde levensstijl is dit voor mij ook een constante reis van leren en ontdekken. Ik vind dat dit een essentieel onderdeel moet zijn in een SlowBeauty Lifestyle. Een missie van mezelf en mijn gezin om onze ecologische voetafdruk te verminderen en een nieuwe erfgoed voor onze kinderen te creëren. Onderstaand zal ik jullie wat tips meegeven in de hoop, en wellicht ben je al een heel eind op de goed weg, jullie nog meer te stimuleren en in te laten zien dat het helemaal geen grote opgaaf is. Alle kleine beetjes helpen, dus ook jouw inzet.

Herbruikbare lunchboxen of lunch zakjes

Ik krijg de rillingen bij de gedachte als ik bedenk hoeveel (plastic & papieren) zakjes er in deze wereld rondzweven. Serieus, take a minute to think about it! Als wij onze lunch buiten de deur nuttigen gaat deze mee in een herbruikbare lunch box. Groot voordeel is dat het zo goed afgesloten is dat je lunch ook nog eens vers blijft. Eenmaal thuis is het een kwestie van omspoelen en in de vaatwasser zetten. Sinds ik deze lunchboxen gebruik ben ik ook op een andere manier gaan lunchen. Ik neem vaker een lekkere salade of een koude pasta mee. Op die manier hoef ik 's avonds het eten wat over is niet weg te gooien. Nog meer centjes die ik uitspaar. 

Herbruikbare waterflessen

Hydrateren is super belangrijk voor je gezondheid. Maar wist je dat die plastic waterflessen 1 van de grootste vervuilers zijn? Vooral als je iemand bent die elke dag de aanbevolen hoeveelheid water drinkt. Ja kunt ze hergebruiken maar dat maakt ze echt nog niet de perfecte oplossing om het afvalprobleem te reduceren. Zelf gebruik ik een waterfles die niet van plastic gemaakt is maar van aluminium en niet alleen om het afvalprobleem een handje te helpen, ook voor mijn eigen gezondheid. Wisten jullie dat op het moment een plastic flesje aan warmte wordt blootgesteld, de stof BPA vrij komt? Het zit in sommige verpakkingen zelfs in lichte mate aan de binnenkant. Ik ga jullie hier nu niet vertellen wat het is en op wat voor een manier het schadelijk voor je is. Wil je het helemaal goed voor jezelf doen? Dan heb ik nog een tip voor je. Koop, met het geld wat je uitspaart door bewust te consumeren, een water filter zodat je heerlijk zacht water hebt wat vrij is van pesticiden, medicijnresten, industriële verontreiniging en zware metalen.

Koop gebruikte kleding of home deco

Vintage is helemaal van nu! We vinden het leuk, hip en trendy. Ik persoonlijk vind het heerlijk om leuke oude spulletjes te shoppen. Mooie antieke tafeltjes of die kast die er met een lik verf weer helemaal hip uitziet. Voor mij heeft het zelfs twee bijkomende voordelen. Ik ben er een dagje uit en lekker aan het shoppen en ik ben thuis bezig met totaal iets anders dan het runnen van mijn bedrijf, het doen van de huishouding of de boodschappen. Maar wat dacht je van die mooie kleding. Er zijn tegenwoordig genoeg boetieks die vaak (merk) kleding hebben die er prima uitzien. Zelfs vaak niet eens gedragen! Ik moet wel eerlijk zijn en toegeven dat ik niet het type ben altijd met de laatste mode mee loopt en van elegante en klassieke kleding houd. En weer is mijn portemonnee blij…..

Een vaste boodschappen tas

Ik weet het, we betalen er al extra voor, dus we leveren onze bijdrage toch. En hoe vaak moet je niet even snel de supermarkt in om die extra boodschappen nog te doen om vervolgens te constateren dat je die vaste boodschappen tas weer thuis heb laten liggen omdat je vergeten bent het terug te leggen in je auto of in het mandje van je fiets. Mijn investering; een paar extra boodschappen tassen natuurlijk van gerecycled materiaal. En ze zijn leuk. Ik krijg geregeld de vraag waar ik ze gekocht heb. Nu is die boodschappen tas helaas niet alles. Wil je een stapje verder gaan koop dan een paar papieren zakken om je fruit en groente in te doen. Ze wegen niks extra's en in de supermarkt raken ze er aan gewend dat jij niet aan de kassa staat met die standaard milieuvervuilende plastic zakken. Weet je, het werkt echt aanstekelijk, mensen vinden het leuk en hip en willen dit ook. Zoals ik al zo vaak roep; verantwoord leven en consumeren is hip en trendy! En valt niet meer in de categorie geiten wollen sokken.

Koop minder bulk

Ik vind het heerlijk als ik geen eten weg hoef te gooien en ga daarom alleen voor losse verse groentes en fruit. Op deze manier kan ik zelf de hoeveelheid bepalen. Maar niet alleen fruit en groente ook verse noten, thee of losse koffie bonnen. Het bijkomende voordeel is dat ik vaker kan afwisselen en niet voor langere periode iets moet consumeren omdat het op moet. Hoe vaak komt het niet voor dat je denkt; dit heb ik deze week ook al gegeten met als gevolg dat je het laat liggen. Op het moment dat je de producten weer wilt gebruiken zijn ze niet meer lekker of in het ergste geval verrot, beschimmelt of totaal verschrompeld. Kortom je spaart weer geld uit omdat je minder koopt en omdat je minder weggooit. Jaaahhh, je doe het weer, geld besparen en die ecologische voetprint maken.

Koop lokaal

Ga eens heel bewust kijken waar je groente en fruit vandaan komen. En hoe zit het met die eieren? Komen ze uit Nederland of uit het buitenland? En als het uit Nederland is, is dat dan uit een plaats bij jou in de buurt? Denk een na over wat het allemaal kost om deze producten te vervoeren laat staan het milieu wat hiermee belast wordt. In ons drop zitten een aantal boeren die hun producten rechtstreeks vanaf het land in hun boeren landwinkel verkopen. Voor mij is dit één van de redenen geweest om meer richting het platteland te verhuizen. En wat is het voordeel? Het smaakt zoveel lekkerder omdat het geen massa productie is en er geen gebruik gemaakt wordt van bestrijdingsmiddelen. Het heeft de tijd gehad om rustig te groeien waardoor er meer voedingsstoffen opgenomen worden voordat het geoogst werd. Dus, meer voedingsstoffen in mijn lichaam. Ja graag!!!! En…… biologisch hoeft per definities niet altijd duurder te zijn. Omdat je gebruik maakt van seizoen groentes, de gewassen in één keer geoogst worden en er op dat moment een overschot in de boerderij winkel is, wordt het vaak vele malen goedkoper aangeboden dan in de supermarkt.

Stof in plaats van papier

Deze had je denk ik niet aan zien komen, servetten voor op tafel en oude theedoeken om schoon te maken. Ik betrapte mezelf erop dat ik zo vaak met de theedoek over het aanrecht ging om iets schoon te maken, of na het maken van brood, de broodkruimels van het aanrecht vegen. Ik had nog een stapel oude theedoeken liggen met als gevolg dat de vaatdoekjes de deur uit zijn en er standaard theedoeken op mijn keukenblad liggen. En begrijp me niet verkeerd, natuurlijk ligt er nog keukenrol voor dat extra bléh geknoei zoals bijvoorbeeld de sappen van rauw vlees. Maar ik gebruik hierdoor aanzienlijk minder keukenrol en bespaar centjes uit omdat ik geen vaatdoekjes meer hoef te komen. En weet je, ze staan zoveel leuker in je keuken! Maar ook de servetten. Naast het feit dat ik het milieu weer minder belast vind ik het ook een bepaalde charme hebben. De leuke kleurtje en patronen gecombineerd met een mooi tafelkleed, I love it! Het is net die finishing touch. De servetten en het tafelkleed maken van het diner elke avond weer een bijzondere gebeurtenis.

Lopen of fietsen

Ik weet zeker dat dit een heel veel besproken item is. Lopen of fietsen? Kinderen naar school met de auto of met de fiets. En dan die supermarkt die praktisch om de hoek zit. Dit is echt zo een dingetje. Maar ga het nu eens echt proberen. Je bespaart, wederom, niet alleen geld uit maar ontlast onze moeder aarde enorm. En denk in dit geval ook eens aan jezelf. Wat doet die frisse lucht voor je en hoe is het om (nog) meer beweging te krijgen? Ik werk vaak vanuit huis. In mijn pauze jump ik op mijn fiets om de boodschappen te halen, terwijl ik tijdens het fietsen heerlijk naar mijn favo muziek luister via Spotify of naar een podcast. Op deze manier krijg ik mijn beweging, heb even me time en heb m'n boodschappen in huis die ik meeneem in mijn gerecyclede boodschappen tas.

Ik kan nog veel meer van dit soort kleine bijdrages aan deze lijst toevoegen zoals zelf je eigen groentes en kruiden kweken, maar dit zijn een aantal eenvoudige en duurzame manieren en een startpunt voor iemand die net kennis maakt met de SlowBeauty Lifestyle. Je kan het allemaal in één keer doorvoeren of je pakt er gewoon een paar om mee te beginnen. Houd in het achterhoofd dat het een druppel op de gloeiende plaat lijkt maar alle kleine beetjes wel degelijk helpen. Zorg jij dat je jouw eigen ecologische voetafdruk gaat maken?

Heel veel plezier met het maken van een nieuwe stap in jouw SlowBeauty Lifestyle!

Laat je ons weten hoe het je bevalt?

Liefs Mariska

Founder

bottom of page