top of page
BACK

Ritme

niet die van muziek maar die van de natuur

De feestdagen hebben we weer achter ons gelaten en wij zijn het jaar ingegaan vol frisse ideeën en goede voornemens. Eén van die goede voornemens zal zeker bestaan uit zoiets als, beter voor mezelf zorgen, gezonder leven of meer tijd voor mezelf. Had jij het afgelopen jaar ook het gevoel dat je nooit meer aan jezelf toekwam? En heb je nu alweer het idee dat je tijd tekort komt?

De tijd gaat niet snel voorbij. Wij zijn het zelf die haastig aan onszelf voorbijgaan. Hoogste tijd om eens wat vaker stil te staan en meer SlowBeauty tijd voor jezelf in te gaan lassen. De eerste stap is om weer in contact te komen met je oorspronkelijke natuur. Lees hieronder wat je kunt doen om langdurige stress te voorkomen en waar je het hele jaar door de vruchten van kan plukken.

Luister naar de natuur. De natuur doet niet aan energieverspilling. Iedere plant en elk dier is een duidelijke weerspiegeling van een evenwichtig leven. Alleen als mensen zich er mee gaan bemoeien gaat het vaak mis. Er is in de natuur veel te leren over het nemen van herstelmomenten. Door beter af te stemmen op het natuurlijke ritme van je omgeving ontstaat er meer balans.

Voor 1878 was er nog geen kunstlicht. We leefden toen nog veel meer volgens het ritme van de seizoenen. De primitieve volkeren doen dat nog steeds. De kalender was opgebouwd volgens de omlooptijd van de zon en de maan. De seizoenswisselingen werden ritueel gevierd met feesten. De dag werd afgesloten bij het vuur met verhalen van de afgelopen dag. Er was tijd om de indrukken die door de dag heen waren opgedaan te verwerken. Daarna ging men slapen om bij het eerste daglicht weer op te staan.

Wel eens op het midden van een warme zomerdag vogels horen fluiten? Waarschijnlijk niet, omdat deze dan op het heetst van de dag een middagdutje doen. In Mediterrane landen is dit ook bij mensen nog steeds de gewoonte. Andere voorbeelden van een harmonieuze afstemming met de natuur is dat het menselijk lichaam is afgestemd op planeten. Een menstruatiecyclus beslaat 28 dagen; precies de omlooptijd van de maan. In België spreken de vrouwen om die reden nog steeds van “maanstonden” als ze het hebben over hun menstruatieperiode. Een zwangerschap duurt ook geen 9 maanden, maar 10 “maan-maanden”.

Dit natuurlijke ritme van licht en donker, inspanning en ontspanning, geven en ontvangen is naadloos met je lichaam verbonden. Met de voortschrijding van de techniek ben je waarschijnlijk steeds verder van jouw vertrouwde lichaam af komen te staan.

Tips voor meer (kwali)tijd
  • Begin met één televisie-vrije avond en kijk geen tv op bed

  • Stel een slaap – waak ritme in (gestelde tijden opstaan en naar bed gaan)

  • Plan een wekelijks avondje met familie, vriend(inn)en

  • Vervang een privé moment per dag, door een stevige wandeling

  • Besteed wekelijks, door middel van kleine gebaren, aan het gelukkig maken van iemand

  • Laat je inspireren!

bottom of page