top of page

Feestelijke Zomersalade

homemade, bbq twist & boerderijdressing

Mevrouw Cha is van mening wanneer de kwaliteit van de thee hoog is, kun je de thee op verschillende temperaturen bereiden. De verschillende temperaturen zorgen voor verschillende smaak sensaties.

​

voor 4 personen

Ken je die heerlijke grote BBQ broodjes met gevuld met uienringen. Stel je eens voor dat we het brood weg laten, alles in een grote kom doen, wat sla erbij en overgieten met een overheerlijke boerderijdressing. Dat is de basis voor deze salade. Gecombineerd met geroosterde bloemkool bereid in een BBQ saus. De perfecte vlees vervanger. Gegarneerd met mais, tomaten en krokant gebakken uienringen, maakt van deze salade een echte maaltijdsalade.

​

Die mooie zomeravonden zijn bij ons altijd één van de reden om vrienden of familie uit te nodigen voor een gathering together diner! Ik geniet altijd van de voorbereidingen. Niet alleen het koken maar ook het doen van de boodschappen en de entourage. Eten is bij ons altijd een happening omdat ik a. vind dat je er de tijd voor moet nemen en b. het de ultieme gelegenheid is om me time met je partner of je gezin te creëren.

​

Anyways…….ik kwam dit recept tegen op de site van keep it kind en kon niet wachten om hem zelf te maken. Alleen van de prachtige afbeeldingen werd ik al helemaal blij. Afgelopen week was het natuurlijk perfect weer wat bij ons altijd één van de reden is om vrienden uit te nodigen om samen van die heerlijke zomeravonden te genieten. De perfecte gelegenheid om dit recept eens te proberen. En ladies….. het is super ontvangen!

​

Aan een tafel, gedekt met een mooi kleed en fleurige servetten, kaarsen en verse bloemen hebben wij genoten van deze heerlijk maaltijdsalade. Als bijgerechten heb ik 3 verschillende broden gebakken; een kloosterbrood, een Italiaanse kruidenbrood en een notenbrood. Een grote bowl met vers fruit en een schaal met een homemade kruiden boter maakten het geheel af. De salade heb ik, net zoals op de foto geserveerd in schaaltjes van aardewerk.

​

We hebben heerlijk na zitten tafelen en zijn uiteindelijk achter in de tuin beland met de vuurkorf aan een overheerlijk glas Italiaanse prosecco. Voor mij is dit echt één van de Ultime SlowBeauty Moments en het wordt nu nogmaals bevestigd omdat ik dit artikel met een grote glimlach voor jullie uit aan het werken ben.

​

XOXO Mariska

Living the SlowBeauty Lifestyle

​

Het recept

Tip: zorg dat je de boerderijdressing, de BBQ saus en uienringen als eerste maakt. Probeer je groentes bij de lokale boer of winkel te kopen en het liefst biologisch zodat de smaken nog beter uitkomen.

​

1a Ingrediënten voor de geroosterde bloemkool

*1 Bloemkool, verdelen in kleine roosjes

*Olijfolie, liefst in een sprayflesje

*1/2 theelepel vloeibare rookcondensaat

*1/2 theelepel komijn

*1 uitgeperst teentje knoflook

*1/2 theelepel uienpoeder

*1/2 theelepel gerookte paprika poeder

* zout & peper (naar smaak toevoegen)

* sap van een halve citroen (verse)

* 250 ml BBQ saus (zie toegevoegd recept om evt zelf te maken)

*1 eetlepel maïzena

​

1b Bereiding geroosterde bloemkool

Zie punt 5

2 Ingrediënten voor de salade (alles mag in 1 schaal bij elkaar gemengd worden)

*120 gr gemende sla (ik gebruik altijd de rucola melange)

*210 gr maiskorrels

*240 gr gesneden tomaatjes ( in blokjes snijden)

*1 avocado (ontpit, geschild en in stukjes gesneden)

​

2a Ingrediënten voor de uienringen

*70 gr paneermeel

*1 theelepel paneermeel

*1 theelepel gedroogde oregano

*1 mespunt cayennepeper

*2 grote zoete uien

*3 el amandelmelk

*1 ei

*zout & peper naar smaak toevoegen

​

2b Bereiding voor de Uienringen

Verwarm de oven voor op 180 en vet een bakplaat in. Hete lucht oven op 160 graden.

Maak de uien schoon en snijd deze in dunne ringen. Het paneermeel, de oregano en de cayennepeper op een vel vetvrij papier strooien en goed mengen. De melk en het ei in een diep bord mengen. Haal vervolgens de uienringen door het melk-eimengsel en haal ze vervolgens door de gekruide paneermeel. Tip: druk met de vingers het paneerlaagje rondom de ringen goed aan. Leg de uienringen op de ingevette bakplaat (iets overlappend in een rijtje) en bak voor ongeveer 30 minuten in de oven. Draai na ongeveer 15 minuten de uienringen om. Het paneerlaagje moet goudkleurig bruin zijn . Leg de ringen in een mandje of schaal, bedekt met papier en bestrooi met peper en zout. Dek ze vervolgens af met een theedoek om ze nog enigszins warm te houden

​

3a Ingrediënten voor de dressing

*1/2 kop ongezouten cashewnoten

*5 eetlepels gezuiverd kraanwater

*2 eetlepels appelazijn

*1 theelepel agave siroop

*1/2 theelepel zout

*1/2 theelepel uienpoeder

*1/2 theelepel knoflookpoeder of klein teentje vers geperste knoflook

*1/2 theelepel gedroogde oregano

*1/4 theelepel selderij zaad

*1/4 theelepel gedroogde dille

​

3b Bereiding voor de dressing

Dit is een hele simpele ;-). Meng alle ingrediënten in een foodprocessor en meng net zo lang totdat er een mooi gladde massa ontstaat.

​

4a Ingrediënten voor de homemade BBQ saus

*200 gr tomaten uit blik

*1 ui

*1 teentje vers geperste knoflook

*2 theelepels paprika poeder

*40 gr fijn gesneden gember

*1 theelepel tabasco

*1 theelepel sesamolie

*2 eetlepels palmsuiker

*1 eetlepel honing

*olijf olie

​

4b Bereiding voor de homemade BBQ Saus

Snijd de uitjes, knoflook en gember heel fijn. Doe de olijf olie in de pan en bak het mengel. Voeg daarna de tomaten uit blik toe en vervolgens de paprikapoeder, tabasco, sesamolie, palmsuiker en honing. Breng eventueel nog op smaak met peper en nog wat zout. Laat het geheel zachtjes garen. Tip: voor een mooie gladde saus kan je gebruik maken van de staafmixer

​

5 Voorbereidingen:

1.Verwarm de over voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2.Verdeel de bloemkool roosjes op het vel en bespuit ze licht met de olijfolie, besprenkel licht met het rookcondensaat en strooi de komijn, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, zout en peper er overheen. Vervolgens knijp je het sap van de halve citroen eroverheen uit. Meng hierna de roosjes met de hand nog goed door elkaar zodat elke roosjes een mooi laagje heeft. Zet het in de voor 20 minuten in de oven en schud alles halverwege de tijd nogmaals door elkaar.

3. Maak in de tussentijd de BBQ saus en meng deze met de maïzena. Na 20 minuten haal je de bloemkool uit de oven en giet het mengels over de roosjes. Bak het tussen de 5 tot 10 minuten totdat de BBQ saus opgedroogd is.

4. Meng de rucola melange, mais, tomaten en avocado in een kom en verdeel dit over 4 borden. Verdeel de bloemkool roosjes evenredig over de borden en besprenkel het geheel met de boerderij dressing. Als finishing touche garneer je de borden met de krokante uienringen om het vervolgens meteen op te dien.

​

Enjoy your meal – en laat ons in de comments weten wat je ervan vond!

bottom of page