top of page
Koffie op bed

Laat je relatie groeien

relatie is een werkwoord

Je herkent het denk ik wel;  ik hou van hem maar het werkt op de een of andere manier niet. Het kan zijn dat je relatie voort kabbelt,  je geen woorden of ruzies hebt en alles eigenlijk gesmeerd loopt. Maar echte communicatie is er niet. Of juist het tegenovergestelde, je hebt vaak ruzie, deuren vallen met harde klappen dicht en in dit geval is de communicatie ook ver te zoeken. Bij ons liep alles gesmeerd maar de communicatie ontbrak. Ik voelde niet meer, leefde op de automatische piloot en wist dat er iets moest gebeuren. Maar wat? Hoe moest ik ervoor zorgen dat ik mezelf niet meer alleen voelde, dat gevoel dat alles als een last op mijn schouders drukte weg te krijgen. Ik kon wel schreeuwen van frustratie. Mijn hart voelde niet meer, was de weg kwijt en kon mij niet meer vertellen wat ik moest doen.

Een relatie hoort problemen te hebben 

Als je nu dezelfde gedachte hebt als ik destijds, namelijk je relatie aan de wilgen willen hangen, wacht daar dan mee. Er wordt namelijk vanuit een andere perspectief naar je gecommuniceerd. De relatie doet namelijk wat die moet doen, en dat is problemen hebben die ontstaan zijn door groeiprocessen. Problemen die nu op dit moment jouw persoonlijke ontwikkeling stagneren. Je bent aan het groeien. Nu is het aan jou om te zorgen dat je relatie met je mee ontwikkeld.

 

Het ligt aan jou of de relatie wel of geen stand houdt 

Een heel normaal verschijnsel is dat er verwacht wordt dat je samen aan een relatie werkt. Maar als je er goed over nadenkt is dit een hele egoïstische gedachte. Jij hebt namelijk een probleem. Jij bent aan het ontwikkelen en je verwacht dat je partner met je mee ontwikkeld naast alle andere (onbewuste) verwachtingen. Je wilt dat hij er, net zoals jij, voor de kinderen is en in het huishouden mee helpt, attent naar je is, hij moet je vriendin zijn omdat je met hem op dezelfde manier wilt praten zoals je dat met vriendinnen doet. Tegelijkertijd verwacht je van hem ook dat hij man en minnaar is. What a hell of a job!!!

 

Actie = Reactie 

Onbewust ben je van jouw probleem ook zijn probleem aan het maken, waardoor je partner ook een andere houding zal aannemen.  Je kunt je voorstellen dat op het moment jij geen actie onderneemt de relatie nog verder in een neerwaartse spiraal komt te zitten.  Maar het kan ook anders. Als jij leert je gevoelens zorgvuldiger te uiten en op een minder verwijtende toon, dan zal je merken dat je partner rustiger en begripvol gaat reageren. Als jij liever en zachter bent zal hij meer ontspannen en op het moment jij zelfstandiger wordt zal hij minder druk ervaren en meer kunnen loslaten.

 

Zelfreflectie

Er ligt altijd iets ten grondslag aan de problemen die je nu hebt. Waar komen de behoeftes, die nu zo hard om aandacht schreeuwen, vandaan? Ik weet nu dat ik altijd eerst bij mijzelf ten rade moet gaan waar ‘iets’ vandaan komt. Zelfonderzoek laat je nadenken over je gevoelens. Vraag jezelf eens af waar die behoefte aan diepere en intieme communicatie met je partner vandaan komt? Waarom is je behoefte en het verlangen naar vrijheid zo groot? Tijdens deze zoektocht,  de ontwikkeling, het groeiproces, krijg je steeds meer zelfkennis. Het is de weg terug naar een relatie waarin je partner zich steeds meer comfortabel gaat voelen en jou met andere ogen gaat bekijken.

XOXO Mariska

Founder SlowBeauty #Moments

bottom of page