top of page

De laatste werkdag voor kerst

take some #slowbeautymoments
-by Mariska Kemper 23-12-2016-

De aanloop naar de feestdagen is bij ons altijd heel hectisch. Wij zijn heel druk met het voorbereiden op 2017 en daarnaast zijn de bestellingen rond de tijd van dit jaar vele malen meer. Aangezien wij met z’n 3tjes nog steeds alles zelf doen kun je voorstellen dat het echt een tandje bijzetten is. Omdat wij ons heel bewust zijn wat vermoeidheid met je kan doen en in welke vormen ze tevoorschijn komen, hebben wij tussen de bedrijven door de SlowBeauty gedachte in ons hoofd gehouden en gezorgd dat wij naast alle leuke werkzaamheden ook tijd voor onszelf in lassen.

 

Onze wereld draait maar door en je moet blijven presteren. Niet alleen in je werk maar ook privé. Omdat ik zelf een heel traject doorlopen ben in verband met mijn Chronisch Vermoeidheid Syndroom en daarvoor verschillende cognitieve therapieën gehad heb, durf ik wel te zeggen, inmiddels wel een expert te zijn in het herkennen van een aantal fases betreffende vermoeidheid. Ik ben natuurlijk niet voor niks met de SlowBeauty Movement van start gegaan ;-). Laten we eens stil staan bij de vormen en wanneer je jezelf echt zorgen moet gaan maken.

 

De begin fase

Klachten die je heel veel om je heen hoort.
–  In de ochtend sta je vermoeid op, je hebt het gevoel dat je niet uitgeslapen bent.

–  Je begint je in de middag alweer moe te voelen

–  De hang naar “even niks doen” wordt steeds groter

–  De lijst met dingen die je moet doen blijft groeien
 

Signalen die richting chronische vermoeidheid gaan. Klachten die in dit stadium voorkomen

–  Je begint zaken te vergeten

–  Je bent chaotisch en weet geen prioriteiten meer te stellen

–  Je kunt je slecht concentreren

–  Je wordt inactiever

–  Alles om je heen begint je te irriteren en je wordt prikkelbaar

–  Die nachtrust voelt alsof je die niet hebt gehad.
 

De alarmfase

Eigenlijk ben je te laat met het ondernemen van actie. Naast de eerder genoemde punten ga je ook last krijgen van de verschijnselen die ik hieronder beschrijf. Dit is een fase waarin je het vaak niet meer redt om hier op eigen kracht uit te komen. De klachten die in dit stadium voor komen zijn groot en variërend. Ik zet de belangrijkste op een rijtje en adviseer je, bij herkenning, een arts te raadplegen.
–  Je bent emotioneel bijzonder instabiel en hebt regelmatig emotionele uitbarstingen
–  Je kunt nergens meer rust vinden en je voelt je opgejaagd
–  Je wisselt snel van stemming, je bent overdreven vrolijk en positief of juist heel depressief

–  De periodes tussen actief en inactief beginnen zich te verleggen. Het kost je steeds langer tijd om te herstellen van     activiteiten om over je vermoeidheid heen te komen.
– Je slaapt te weinig want je kunt slecht in slaap komen en/of niet doorslapen, je hoofd blijft maar malen.

 

Het duurt wel even voordat je in de alarm fase terecht komt en vaak gaat er heel wat aan vooraf. Het is niet “iets” waar je zomaar ineens in terecht komt. Je hebt tijdens de aanloop naar deze fase toe waarschijnlijk niet goed naar je lichaam geluisterd en alle signalen genegeerd en in de wind geslagen.

 

Ik heb het daarom ook liever over voorkomen dan genezen en adviseer je ook de SlowBeauty Movement te volgen waarin onder andere jouw “Moments” centraal staan. Al is het maar als reminder dat je hier echt aandacht aan moet schenken.

 

Rest mij jullie een heel mooie tijd toe te wensen en te genieten van jouw SlowBeauty Moment met je ‘beloved ones”. Ga niet lopen stressen en probeer zelf je rust te nemen en vooral te genieten.

 

Liefs Mariska

Living the SlowBeauty Lifestyle

bottom of page