top of page
BACK

Sporten & Mentale gezondheid

heeft zo veel meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht denkt

Net als de vele fysieke voordelen, is bewegen of sporten ook een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren je mentale gezondheid te verbeteren. Een beetje regelmatige lichaamsbeweging kan een diepgaand effect hebben op alle aspecten van je emotionele welzijn. Het kan stress verlichten, depressie verlichten, en zelfs angst laten verdwijnen. Het verbeteren van je lichaamsbeweging, helpt mogelijk om beter te slapen, en je algemene stemming te vergroten. Je hoeft niet naar fitness om de vruchten ervan te plukken. Ongeacht je leeftijd of conditie, kan je plezierige fysieke activiteiten gebruiken om je emotionele gezondheid te verbeteren en je leven positief te veranderen.

Wat zijn de mentale en emotionele voordelen van sport en bewegen?

Sporten gaat niet alleen over longcapaciteit en spiermassa. Natuurlijk, oefeningen kunnen je lichamelijke gezondheid en je lichaamsbouw verbeteren, je taille trimmen, je seksleven verbeteren, en zelfs jaren toevoegen aan je leven. Maar dat is niet hetgeen wat de meeste mensen motiveert om actief te blijven. Mensen die regelmatig sporten hebben de neiging om dat te doen, omdat het hen een enorm gevoel van welzijn geeft. Ze voelen zich energieker gedurende de dag, slapen beter 's nachts, hebben scherpere herinneringen, en voelen zich meer ontspannen en positief over zichzelf en hun leven. En het hoeft niet uren lang gewichtheffen te zijn in een sportschool of kilometer na kilometer hardlopen om die resultaten te bereiken. Er zijn veel verschillende manieren die actief zijn en ze hoeven niet veel geld te kosten.

De vele voordelen van sport en beweging worden ondersteund door een toenemende hoeveelheid onderzoek. Fysieke activiteit wordt ook voorgeschreven door artsen voor aandoeningen zoals depressie, angst, cardiovasculaire ziekte, diabetes en het is net zo effectief als medicatie, soms zelfs beter, en het veroorzaakt geen vervelende bijwerkingen. Denk aan sporten en bewegen als gratis medicijnen, zonder de bijwerkingen ervan.

Hoe sport en beweging helpt om stress en angst te verlichten

Is je al ooit opgevallen hoe je lichaam voelt als je aan stress lijdt? Je spieren kunnen gespannen zijn, vooral in je gezicht, nek en schouders, waardoor je pijn kan krijgen in je rug, nekpijn, of pijnlijke hoofdpijn. Je kunt een beklemmend gevoel op de borst krijgen, een beukende hartslag, of spierkrampen voelen. Je kunt ook problemen zoals slapeloosheid, brandend maagzuur, buikpijn, diarree, of vaak moeten urineren. De zorg en het ongemak van al deze fysieke symptomen kunnen op hun beurt tot meer stress leiden, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat tussen je lichaam en geest.

Actief bewegen is een effectieve manier om deze cyclus te doorbreken. Naast het vrijgeven endorfine in de hersenen ( die zorgen voor een blij gevoel ), helpt lichaamsbeweging om de spieren te ontspannen en spanning in het lichaam te verlichten. Omdat lichaam en geest zo nauw met elkaar verbonden zijn, zal je wanneer je lichaam zich beter voelt, ook je geest beter worden.

Waarom nog wachten?

Als we dit zo lezen, hoe kan het dan dat we niet direct van onze stoel springen en in beweging komen?! We willen ons toch allemaal energiek, happy, helder en vol vertrouwen voelen! Let's do this... Gooi je excuses nu overboord en je zult zien dat je al heel snel spijt hebt dat je niet veel eerder bent begonnen.

bottom of page