top of page
Herfst Picknick

Het najaarsritme

Doel: los laten
Obstakels: vasthouden aan wat je niet meer nodig hebt,angst, zorgen, stress, spanning

Los laten omwille van innerlijke kracht. De aanblik van bomen die in de herfst van kleur veranderen, is adembenemend. Wanneer de bladeren uiteindelijk van de bomen vallen, is het pure poëzie. Er is een duidelijke geur in de lucht die enigszins nat is, en de lucht voelt schoner aan.

Het nabootsen van de vallende bladeren, gaat in deze tijd van het jaar over het loslaten van dat wat je niet langer nodig hebt, loslaten waar je last van hebt. Herfst is kenmerkend voor zelfdiscipline, structuur, organisatie en een diepe innerlijke kracht. Terwijl we bladeren harken en ons voorbereiden op de lange winter die voor ons ligt, vinden we troost in de wetenschap dat de lente weer zal komen en dat alles zal worden vernieuwd.

Het herfstseizoen staat ook voor verfijning omdat de koele temperaturen ons de mogelijkheid bieden om zowel letterlijk als figuurlijk  de emotionele toxines op te ruimen die zich in het voorgaande seizoen hebben opgestapeld. De wind trekt vaak aan in de herfst, dus we moeten waken voor onevenwichtigheden die samenhangen met een hogere mate van zorg en bezorgdheid. De emoties van pijn en verdriet kunnen ook worden 'opgeschrikt' door de wind. 

De herfst wordt geassocieerd met het element lucht in de Chinese wetenschap en Vata in Ayurveda

lees ook

 winterritme
Gezellige winter
bottom of page