top of page
BACK

Nieuwe 'habits' in het nieuwe jaar 

mijn rituelen & hopelijk een inspiratie voor jou 

Vandaag is een prachtige dag en het einde van 2016 nadert. Een nieuw jaar begint voor heel veel vrouwen met goede voornemens. Voornemens die een begin zijn voor een nieuwe levensstijl. Als ik voor mezelf spreek denk ik mijn SlowBeauty Lifestyle een heel eind op de rit te hebben. Natuurlijk hou ik ook nog wensen over en zijn er een aantal dingen in mijn leven die ik graag anders zou willen. Maar zoals alles in het leven doen we het stap voor stap. 

Ik neem je in dit blog mee om je een kijkje te gunnen in mijn eigen rituelen en (slow) (beauty) moments waarbij ik hoop een inspiratie voor je te zijn en een stimulans om het aankomende jaar met meer aandacht en op een bewuste en verantwoorde manier inhoud aan jouw leven te geven. Een leven waarin tijd geen issue meer is om iets niet te doen.

Heel vaak krijg ik de vraag, hoe ik voor bepaalde zaken de tijd te neem en daarnaast mijn werk gewoon door blijf doen. Well ladies… het is “gewoon”  een levensstijl die ik het afgelopen jaar ook een naam heb mogen gegeven. De SlowBeauty Lifestyle. Een levensstijl die zich als een echte movement begint te manifesteren. Ik kan hieruit alleen maar de conclusie trekken dat er heel veel (werkende) vrouwen zijn die tegen hetzelfde probleem aanlopen als ik destijds deed.

Een fase in je leven dat je van alles wilt maar achter de feiten aan blijft lopen. Het probleem van #moments voor jezelf zonder dat je een schuldgevoel hebt deze #moments ook echt te claimen. #moments waarin je alleen bezig bent met jezelf, bezig bent om aandacht aan je uiterlijk te geven, bezig bent om er voor anderen -naast jezelf- , te kunnen zijn, bezig bent om echt te kunnen genieten en dankbaar te zijn voor wat je in je leven hebt bereikt, bezig te zijn om te genieten van kleine waardevolle #moments, bezig zijn met het niet meer druk maken om het feit waar je deze tijd vandaan moet halen. 

Lets do it:

 

Vertel je verhaal

Maak een start met het vertellen van jouw verhaal in een dagboek. Dit kan op de computer maar ik prefereer een mooi boekje. Dagelijks beschrijf ik mijn dag waarin er een heel stuk zelfreflectie om de hoek komt kijken en ik steeds bewuster wordt van mijn handelen, denken en tijdsbesteding.

 

Send Love

Heel eenvoudig, door bijvoorbeeld je beste vriend(in) of moeder te bellen, of als we met de tijd meegaan, een app sturen, waarin je laat weten dat je aan ze denkt! Omdat ik heel druk in ons bedrijf ben is de keerzijde dat ik iets minder tijd voor mijn ‘beloved ones’ heb. Daarom vind ik het belangrijk om op frequente basis een klein berichtje te sturen. Heel simpel dat ik aan ze denk en van ze hou.

 

Nog meer liefde uiten

Een klein stapje verder dan het sturen van een berichtje. Pak tussendoor eens een leuk presentje in, het hoeft niet duur te zijn. Zet het bij je voordeur in de hal. Als je boodschappen gaat doen heb je in de tussentijd wel bedacht aan wie je het zou willen sturen. Neem het mee en doe het op de post. De ontvanger zal hier 100% zeker blij mee zijn!

 

Leer om verbinding te maken

Schrijf jezelf eens in voor bepaalde cursussen zoals bijvoorbeeld yoga of een kook cursus waarin je leert op een eenvoudige manier gezond te koken. In ieder geval iets waar je interesse naar uit gaat. Op deze manier leer je en je ontmoet mensen die dezelfde interesse delen als jij.  Ik heb me voor 2017 ook weer ingeschreven voor een cursus.

 

Early Riser – Vroeg opstaan

In de winter geef ik toe dat het lastiger is. Inmiddels heb ik een patroon ontwikkeld dat ik geen wekker meer hoef te zetten en standaard om 5.45 wakker wordt. Daar staat wel tegenover dat ik op dagen door de week om 22.00 uur naar boven ga. Er is niks zo fijn als vroeg op te staan zodat je tijd hebt om langer aandacht aan je ochtendritueel te besteden. Dit kan van alles zijn zoals een goed en uitgebreid ontbijt. Iets langer douchen en meer aandacht aan je beautyritueel besteden of wat dacht je van een meditatie wat ontzettend veel goeds kan doen gedurende de dag of een vroege ochtendwandeling als de wereld langzaam begint met ontwaken.

 

Engage

Probeer eens om een goed blog, zoals de slowbeauty blog site,  te volgen of meld je aan in een facebook community. Verbind je aan iets waarbij je het gevoel hebt dat het je waardevolle informatie kan brengen en wat 'iets' aan je leven toevoegt.

 

Power down to Power up

Even je toestel aan de oplader maar dan ook echt uitschakelen. Een half uurtje per dag. Op deze manier heb jij meer rust omdat je niet van allerlei informatiestromen voorzien wordt en kun jij je zelf weer opladen. Is je telefoon niet leeg? Zet het geluid en de trilfunctie dan voor een half uur uit. 

 

Luisteren

Het is niet altijd nodig om in elk gesprek het woord te hebben. Je kunt een gesprek aangaan waarin jij de luisterende rol hebt. In plaats van advies geven, ben je er ook voor die persoon door er gewoon te zijn en. Gewoon simpel luisteren in plaats van het zoeken naar oplossingen voor die persoon.

 

Smoothies maken

I love them :-). Vooral groente smoothies. Dit is ook dagelijks weer een ritueel waarbij ik echt geniet. Ik weet dat het goed voor me is omdat ik bezig ben met mijn innerbeauty. Ik blend verschillende soorten  groenten door elkaar en doe er wat water, yoghurt of kwark  bij. Om er extra smaak aan te geven kun je banaan, avocado en/ of sinaasappel toevoegen. Wil je het helemaal gezond maken dan kun je er nog wat extra chia zaadjes of havermout aan toe voegen. Heel smaakvol, gezond en voedend. Als het niet zoet genoeg is doe er dan nog wat exta zwarte bessen door. GEEN SUIKER!!

 

Je eigen feestje

Nu ben ik bevoorrecht dat ik veel vanuit huis kan werken en veel onderweg ben. Daarnaast is music my second love, en gaat de muziek regelmatig een tikkeltje harder en op hele frequente basis waag ik er zelfs een dansje aan. Even heerlijk mijn hoofd leeg. Zit ik in de auto dan is het een ontlading door uit volle borst op mijn favo muziek mee te zingen.

 

Definieer plezier

Merk je dat het alweer een tijdje geleden is dat je "een gevoel van plezier in iets hebben", gehad hebt? Maak eens een lijstje van momenten waarin je dat plezier gevoelt en ervaren hebt en zorg dat je dit moment opnieuw voor jezelf creëert. Het helpt echt! Ook ik ben een echte vrouw die wel eens in van die emotionele rollercoasters zit. Door het opschrijven van je geluks-, & pleziermomentjes zie je snel wat je op korte termijn kan doen om die gevoelens weer tot leven te wekken.

 

Een nieuw boek lezen

Wat een zaligheid is het toch om een goed boek te lezen. Maar herken je dat gevoel ook, geen zin te hebben weer aan een nieuw boek te beginnen? Het duurt altijd even voordat je er weer helemaal inzit. Een boek lezen brengt rust in je hoofd en geeft je tijd en ruimte voor echte #SlowBeautyMoments. Vind je een boek echt niet leuk, dwing jezelf dan niet om verder te lezen en leg het aan de kant.

 

Playlists

Ik ben een groot fan van Spotify. Het geeft mij de gelegenheid muziek te selecteren voor elk moment van de dag zonder dat ik constant gepraat en reclame tussendoor heb. Met mijn eigen samengestelde playlists heb ik altijd muziek die me een good feeling geven. Geen inspiratie? Dan hebben wij alvast een begin voor je gemaakt op SlowBeauty Spotify.

 

Wandelen

Buiten zijn is goed voor je en het is algemeen bekend dat wij te weinig van de buitenlucht genieten. Nu heb ik honden en vind ik het heerlijk om 2 keer per dag een half uurtje te wandelen. En ik heb hier tijd voor omdat ik een Early Riser ben! Maak er geen sport van door stappen te tellen of te gaan snel wandelen. Geniet van het moment en absorbeer je omgeving.

Opruimen

Geen opruim aanvallen maar gedoseerd, 1 keer per week een half uurtje de tijd nemen om naast je normale huishoudelijke werkzaamheden, 30 minuten iets extra’s te doen zoals je koelkast schoonmaken of de bakken van de het bestek, je auto aan de binnenkant uitzuigen of het opruimen van je bureau. Zo zit je niet tegen dit soort klussen aan te hikken. En ik kan je vertelle; ik ben geen fan van huishoudelijke klusjes. Maar op deze manier zorg ik er wel voor dat het gedaan wordt.

 

Mediteren

Ik heb al aangeven dat als je een Early Riser bent het heerlijk is om die tijd te benutten om te mediteren. Neem eens 5 minuten de tijd om dit blog te lezen waarin je leest wat meditatie voor je doet. Echt ladies….een “must do” en echte aanrader.

 

Zen zijn met Inbox

Mail kan “overwhelming” zijn en ik heb hier in het verleden echt last van gehad. Het voelde als een soort van verplichting.  Vooral omdat je zoveel mail ontvangt waarbij het niet eens nodig is om te reageren of wat niet direct prioriteit heeft. De enige manier om hier geen stress van te krijgen is je pijn te verzachten door een systeem te creëren die je alleen laat mailen met een bedoeling, dus functioneel. 

 

Probeer eens een Podcast

Het komt steeds meer in opkomst en veel bedrijven maken gebruik van deze mogelijkheid. Het kan heel inspirerend werken. Ze bestaan in allerlei vormen en maten. Ook hier maak ik geregeld gebruik van Spotify…. En het fijne hiervan is dat je hands on werkzaamheden door kunt blijven doen. Zoals bijvoorbeeld het sorteren van je Inbox (kunnen wij multitaskende vrouwen makkelijk J)

 

Gooi een Boycot op kookplanningen

Tenzij je het echt leuk vind om te doen. Ik vind het altijd een drama om een hele week vooruit te plannen! Hoe weet ik nu waar ik volgende zin in heb? Daarom haal ik zaterdag altijd heel veel verse groentes bij de lokale boer hier in het dorp, heb ik voldoende verse kruiden in huis en puilt mijn keukenlade uit van de specerijen. Op deze manier kan ik in de avonden altijd bekijken waar ik trek in heb en heb ik een maaltijd waar ik op dat moment ook echt zin in heb.

 

Het opbouwen van dankbaarheid.

Thuis heb ik een mooie glazen oude pot staan waar allemaal briefjes in zitten. Briefjes van mijzelf en mijn man maar ook van vrienden. Briefjes waar op staat waar je op dat moment dankbaar voor geweest bent. Wij noemen het onze pot van vreugde en blijdschap. Een symbolisch gebaar wat onbewust keer op keer een reminder is als wij er voorbij lopen. Een reminder om dankbaar te zijn voor alles wat wij in dit leven met anderen mogen delen.

 

Een thee moment

Ik ben een echte koffie en thee freak maar dan wel verantwoord en gezond. Met de komst van het Mevrouw Cha binnen ons bedrijf ben ik me nog meer bewust geworden van het theemoment en maak ik van deze momenten ook echt een #slowbeautymoment. Ik kan letterlijk genieten van het drinken van een kopje (lees, heerlijke grote mok) thee. Een echte aanrader en het kost je maar 5 minuten om een hele pot te zetten die je uren kan laten staan zonder dat de thee bitter wordt, het voordeel van natuurlijke losse thee.

 

Een kleine greep uit een aantal rituelen die belangrijk voor me zijn en van betekenis zijn in mijn leven. Begrijp me goed dat ik jullie niks op wil leggen omdat ik de overtuiging heb dat iedereen haar eigen SlowBeauty Lifestyle moet ontwikkelen. Een levensstijl die als een aangesloten jas om je heen zit. Een levensstijl waarbij jij van binnen gaat stralen waardoor jij een inspiratie voor anderen kunt zijn.

 

Laat je me weten wat jouw plannen voor het nieuwe jaar zijn?

 

Liefs Mariska

XOXO

bottom of page