top of page

Grenzen stellen


De feestdagen in aantocht een opwindende tijd om van te genieten, het is heel makkelijk om je zelf te bedelven onder planning, afspraken met familie en vrienden en financiële stress.

Deze tijd van het jaar gaat snel en pleegt een behoorlijk aanslag op je energie en tijd, het is belangrijk om je eigen capaciteiten en grenzen te kennen.


Wanneer het duidelijk is wat echt belangrijk voor je is, zal het een stuk makkelijker worden om de hoofd- en bijzaken te scheiden. Als je een hoog stressgevoel ondervindt tijdens de feestdagen en moeite hebt de balans te vinden tussen je eigen behoefte en die van je familie en vrienden, zal het stellen van je eigen grenzen je helpen met om makkelijker en relaxter de feestdagen door te komen.


Wordt goed in nee zeggen.

Leren nee te zeggen is één van de beste manieren om voor je zelf te zorgen. Het is niet egoïstisch om te weten wat je aankan maar juist het tegenover gestelde. Nee zeggen rond de feestdagen kan best lastig zijn met familie, zeker als men gewend is aan een bepaalde vaste jaarlijkse routine. Nee zeggen is een goede gewoonte ook al vindt de persoon waar tegen je dit zegt het misschien niet leuk.

Als iemand dit persoonlijk opvat is dat hun probleem, niet dat van jou. Wees duidelijk waar je aan deel kan nemen en zeg op een kalme en rustige manier nee tegen de rest.


Laat verwachtingen varen.

Laten we eerlijk zijn iedereen heeft zo zijn eigen verwachtingen van de feestdagen. Er ligt zelfs een bepaalde druk op dat iedereen vrolijk en gelukkig zou moeten zijn in de praktijk blijkt een kwart van de mensen zich depressief te voelen. Goed bedoelde uitlatingen als “Feestdagen zijn om te genieten”, kunnen je het gevoel geven dat je faalt als alles niet vlekkeloos verloopt.


Laat de verwachting varen dat het een perfect plaatje moet zijn, wees reëel en maak er geen punt van als er iets net even anders gaat. Natuurlijk wil dat de feestdagen leuk en gezellig zijn maar als je de lat te hoog legt voor jezelf geniet je niet meer van wat er werkelijk gebeurd. Dit is een heerlijke tijd om samen te genieten en relaxen anderzijds is er ook een bepaalde druk op dat perfecte plaatje, focus op wat er in je directe omgeving gebeurd.


Herken je verdriet.

Feestdagen brengen ook vaak herinneringen van een verlies boven. Het is heel normaal om je wat bedroefd te voelen als je door een moeilijke tijd gaat of iemand mist waar je van houd. Als je je wat minder voelt omdat iemand er niet meer is bedenk je dan wat die persoon betekend heeft voor je.

Er is geen goede of slechte manier om met je verdriet om te gaan tijdens de feestdagen. Wees er eerlijk over en zoek steun bij mensen die je vertrouwd.


Als een bepaald feestje of samenkomst je emotioneel raakt probeer dan je gedachten te verzetten, niet gaan of vroeg weer vertrekken is niet de oplossing. Door je gevoel te herkennen en te weten wat je er mee moet doen maakt het een stuk makkelijker om je grenzen te stellen en te weten wat goed voor je is.


Vertraag je tempo.

Een effectieve manier om je grenzen te stellen is ook het rustig je tijd nemen om je dingen te doen zonder stress, geniet van je doet. Zodra kerst eraan komt lijkt alles in een hogere versnelling te gaan. Voor je het weet is het een jaar verder. Deze intense periode zorgt voor een hogere aanmaak van stresshormonen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt en maakt om je niet te verliezen in allerlei (zoete) heerlijkheden die er in deze tijd ruimschoots aanwezig zijn.


De snelste en meest effectieve manier om de hoeveelheid stresshormoon te verlagen is het vertragen van je ademhaling. Wanneer je merkt dat je hartslag stijgt zonder dat je een inspanning doet, probeer heel diep uit te ademen. Doe dit ongeveer een minuut dan zal je merken dat je hartslag daalt.


Zorg goed voor jezelf.

Normaal gesproken zorg je tijdens de feestdagen vooral voor anderen, het voor jezelf zorgen wordt dan terzijde geschoven. Feit is echter dat als je de tijd en energie niet hebt om wat voor jezelf te doen, hoe ga je dat dan voor anderen doen? Wanneer je de waarde kent van het zorgen voor jezelf wordt je een krachtig voorbeeld voor anderen.


Neem een beetje tijd voor jezelf, maak toch even tijd om te sporten, neem die gezonde maaltijd, wat ook een geweldige manier is om voor jezelf te zorgen. Deze manier van leven laat jou minder gestrest door het leven wandelen. Als je je eigen behoefte voorop stelt, heb je een goede rustige basis die je in staat stelt om meer te genieten en te houden van de mensen om je heen. Uiteindelijk is dat toch waar het leven en deze dagen omdraaien? Probeer een manier te vinden de SlowBeauty lifestyle, eigen te maken.


Because we all deserve to live the good life

XOXO

bottom of page