top of page
BACK

Zelfcompassie

living the slowbeauty lifestyle

Die hele mooie stelling ‘ behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden’ vertelt ons al heel veel.  Misschien pas je het ook toe, alleen hoop ik niet dat je hen zo slecht behandeld als je jezelf behandeld.

Gedachte als; ‘ je bent makkelijk en lui’ of  ‘ik heb het weer eens verpest’ en wat dacht je van; ik kan me daar echt niet meer vertonen! Zou je dit ook tegen een vriendin zeggen of iemand die je niet zo heel goed kent? Natuurlijk niet….. althans ik hoop het niet. Het ligt in onze aard om te proberen aardig tegen mensen te zijn die dicht bij je staan. We laten ze weten dat het goed is om te zijn zoals je bent, ook als ze falen. We stellen ze gerust, zijn er voor ze als ze niet lekker in hun vel zitten en we geven troost als ze door moeilijke tijden heen gaan. Wat ik hiermee wil zeggen is dat wij heel goed in staat zijn om begrip op te brengen, vriendelijk te zijn en ons medelevend op te stellen tegenover anderen.

 

Maar hoeveel van ons zijn goed in compassie voor onszelf? Laat ik je uit een droom helpen, het grootste gros van vrouwen is daar niet zo heel erg goed in. Wij vinden het niet fijn om onszelf op een eerste plaats te zetten, wat vaak ook gepaard gaat met de gedachte dat wij aangezien worden voor egocentrisch of dat we echte ego-maniakken geworden zijn. Dan rijst bij mij gelijk de vraag; Is dat echt waar?  Well, let me tell you something……. Echt niet! Al dat ‘hard zijn voor onszelf’ heeft als gevolg dat wij gevoelens krijgen van depressiviteit, onzekerheid en de angst om nieuwe uitdagen aan te nemen omdat wij bang zijn weer een tikkeltje harder voor onszelf te moeten zijn. Vaak heeft dit ook tot gevolg, een duidelijk beeld van het echte probleem te krijgen omdat het te pijnlijk is. Hierdoor verleggen we het probleem en reflecteren we schuldgevoelens op iemand anders om de innerlijke tiran in onszelf te vermijden.

 

Eigenlijk is het allemaal heel goed te verklaren. Wanneer onze innerlijke stem ons voortdurend aan het bekritiseren is, belanden we in een negatieve cyclus van sabotage op onszelf. Maar als we onze innerlijke stem nu eens in gaan zetten als die ondersteunende vriendin, kunnen we op de momenten dat wij dat gevoel van falen ervaren, haar gebruiken om helpende gedachten te creëren die, de verandering welke je nodig hebt voor een gelukkiger en gezonder leven, vele malen gemakkelijker maakt.

Velen van jullie zijn al begonnen met het maken van goede voornemens voor 2018! Laten we afspreken dat je niet te hard voor jezelf bent. En met hard bedoel ik figuurlijk gesproken; ga jezelf niet mishandelen. Als het zet dan je eigen vriendin als ondersteuner in! Zorg dat ze je gaat vertellen dat het oké is om mens te zijn en dat het niet erg is om te falen, zorg dat ze er voor je is als je even niet goed in je vel zit zodat ze je troost kan bieden. En laat haar je vertellen dat je echt krachtig en sterk bent zodat je vol goede moed door kunt gaan met het bewandelen van de weg naar jouw life change.

 

Love yourself & make that life-change happen

bottom of page