top of page

Je huis, jouw thuis

maar dan stressvrij

Ons huis is onze thuishaven. Het is een zin die we allemaal eerder hebben gehoord en waarvan de overgrote meerderheid van ons zou denken dat die waar is. Maar is het echt? Is je huis echt een plek waar je kan ontsnappen aan de stress van je werk en kunt ontspannen met in alle vrijheid?

In werkelijkheid kunnen maar heel weinig van ons beweren dat ons huis echt zo'n ruimte biedt. We willen dat het een toevluchtsoord is, maar al te vaak staan de ontberingen en excessen van ons dagelijks leven in de weg. Wanneer dit gebeurt, is ons thuis niet langer de vreedzame, stressvrije omgevingen die we voor onszelf en ons gezin verlangen en wordt het in plaats daarvan een spiegel voor de rommel en de stress die ons dagelijks bestaan bepalen. Als jij jezelf hierin herkent dan zijn hier zes praktische stappen die je kunt nemen om van je huis een plaats van ontspanning te maken.

1.De rommel

Om welke reden dan ook, de meesten van ons zijn hamsteraars. We omringen ons met dingen die alleen maar tijdelijk bruikbaar zijn en die we niet echt nodig hebben. Heb je kleding in je kast die je nooit draagt? Hoe zit het met de tijdschriften die rond het huis liggen en die meer dan een jaar oud zijn en waarvan je jezelf blijft vertellen dat je ze ooit nog eens zult lezen? Of de shows en films die je op televisie hebt opgenomen en waar je binnenkort echt naar gaat kijken? Zijn er kleine of grote meubels in je huis die je niet echt gebruikt? Alle hightech keukengerei of tools (nou ja, ze waren ooit high-tech!) Die eigenlijk het daglicht niet meer kunnen verdragen? Of worstel je met opslagruimte? Kun je meerdere van bovenstaande vragen met een ‘ja’ beantwoorden? Dan is het waarschijnlijk dat je een verzamelaar bent. En als dat echt zo is dan is dit het moment om te beginnen aan een reis waarin je een toevluchtsoord van je huis maakt door simpelweg spullen weg te doen die ruimte in beslag nemen en die niets toevoegen aan de look en feel van je huis. Wat er daarna nog overblijft decoreer en organiseer je. Zorg dat het makkelijk is om in je huis rond te lopen en dat alles een vaste plek heeft. Door deze relatief eenvoudige stappen te nemen merk je dat in de loop van de tijd het opruimen steeds makkelijker wordt en dat je huis niet langer een afvoerkanaal is voor je energie en emoties. Want dat hoort een thuis, jouw toevluchtsoord, niet te zijn.

 

2.Licht en ruimtelijk decoreren

Als het op decoreren aankomt, helpt een “ less = more” benadering om een meer ontspannen sfeer in je huis te creëren. Denk bijvoorbeeld eens aan tafeltjes en / planken in je huis; het wil niet zeggen dat deze altijd vol met spullen moeten staan. Probeer in plaats daarvan eens enkele stukken te selecteren die voor jou betekenis hebben of die je op bepaalde #Moments in je leven heel veel vreugde of plezier gebracht hebben of stukken die juist troost bieden. Laat ze niet verdwijnen in de rommel, dit is eeuwig zonde. Geef ze een podium en laat ze stralen zodat ze ook in deze tijd nog iets voor je kunnen betekenen.

Maar denk ook eens aan het belang van natuurlijk licht. Licht creëert ruimte, letterlijk en figuurlijk en licht nodigt uit. Studies hebben aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de productie van serotonine, een neurotransmitter die de stemming, emotie, slaap en zelfs eetlust beïnvloedt. Wees ook niet bang om spiegels op te hangen daar waar ze het daglicht kunnen weerkaatsen en een ruimte groter laten lijken. Denk tot slot goed na over hoe je je slaapkamer wilt decoreren. Zelfs als je iemand bent die houdt van felle kleuren en patronen, is het misschien de moeite waard om meer rustgevende kleuren voor je slaapkamer te overwegen. Koele tinten blauw en groene kleuren, neutrale en aardetinten hebben een kalmerende invloed op onze emoties. Je hoeft niet noodzakelijk je slaapkamer opnieuw te schilderen om dit te bereiken. Sommige goed geplaatste accessoires zoals kussens, dekbedden en lampenkappen, allemaal in rustgevende kleuren, kunnen helpen om je slaapkamer om te toveren in een oase van rust.

 

3. Creëer je eigen ruimte

Dit is echt op mijzelf van toepassing en heb ik op aanraden van José (ik noem haar ook wel eens mijn tweede moeder) Toegepast. Het creëren van een ruimte in je huis waar je jezelf even helemaal af kan zonderen en je omringt bent met comfortabele meubels en accessoires waar je van houdt. Nu ben ik gezegend met een heerlijke lichte souterrain en realiseer ik dat niet iedereen over een extra ruimte beschikt. Maar voor diegenen onder ons, kan een bepaalde hoek van het huis net zo effectief werken. Het kan de hoek van je woonkamer zijn,  een fauteuil bij het raam of in je slaapkamer of een stoel op de veranda. Waar het ook is, beschouw het als ‘jouw plekje’ waar je heen kunt om te ontspannen en te ontstressen; misschien om een boek te lezen, te mediteren of gewoon naar je favoriete muziek te luisteren. Je zult versteld staan hoe belangrijk die ruimte voor je wordt en hoe je ernaar uitkijkt om het als jouw toevluchtsoord te gebruiken!

4. Schakel elektronica uit

Het is bedoeld om ons leven gemakkelijker en aangenamer te maken, maar elektronica - televisies, computers, laptops, tablets, mobiele telefoons - kunnen ons leven domineren. We hebben de neiging om onszelf in hen te verliezen en vergeten onszelf de tijd en ruimte te geven voor ontspanning en zelfreflectie. Met name elektronica in de slaapkamer kan een bijzonder negatief effect hebben. Ze zorgen voor afleiding en houden ons wakker waardoor ons bioritme verstoord raakt. Daarnaast is het licht van bijvoorbeeld mobiele telefoons of televisies komt, net zo slecht. Elektronica in de slaapkamer kan bijzonder slecht nieuws zijn. Ze dienen als een afleiding, houden ons wakker en hebben invloed op ons bioritme. Net zo slecht is de straling die ze uitzenden. Deze straling geeft een signaal waardoor wij slecht in slaap komen of zelfs niet in slaapkomen met als consequentie dat je geen goede nachtrust hebt gehad waardoor je de  ochtend met een verhoogd stressniveau begint. Sinds wij de televisie van onze slaapkamer verwijderd hebben en de mobiele telefoons begon ik na enkele dagen al te merken dat ik veel beter in slaap kwam. Ik ben zelfs een stapje verder gegaan en zorg dat ik een uur voordat ik naar bed ga alle elektronica, zoals televisie, radio, laptop, tablet ect ect ect, uitgeschakeld hebt. Oh boy…….wat slaap ik als een roosje 

5. Omring jezelf met dingen waarvan je houdt.

Omring jezelf met voorwerpen waar je van houd en die gelukkige gedacht of herinneringen op de voorgrond plaatsen. Mooie boeken en foto’s zouden een voorbeeld kunnen zijn. Vooral foto’s voorzien je huis van een persoonlijke note en dragen bij aan een liefdevol huis. Zo heb ik standaard op ons toilet van mijn familie en vrienden foto’s hangen en hangt er in onze woonkamer een prachtige trouwfoto en vind je in onze keuken een reeks aan foto’s van huisdieren die ons verlaten hebben en die samen met ons nog in ons liefdevolle huis wonen.

 

5.Sfeer is belangrijk

Een huis met een aangename sfeer is natuurlijk perfect om te ontspannen en kan gemakkelijk worden bereikt door de introductie van twee items: muziek en etherische oliën. Muziek, zoals we allemaal weten, is goed voor onze ziel. Het kan ons niet alleen helpen ontspannen en onszelf verliezen in het moment, het kan ook het werk lichter maken. Zet gewoon wat van je favoriete muziek op de achtergrond en een taak zoals koken of poetsen wordt meteen een aangenamere ervaring. Essentiële oliën helpen ook in dit opzicht, vooral organische oliën van goede kwaliteit. Dit komt omdat ze stemming verbeterende eigenschappen hebben die ervoor kunnen zorgen dat die delen van ons brein verantwoordelijk zijn voor onze gevoelens en emoties. Zo kan het plaatsen van een geurkaars, een waxbrander of een diffusers de sfeer in je huis onmiddellijk veranderen waardoor je jezelf gelukkiger voelt, meer ontspannen zal zijn en zal je merken dat je meer controle over je emoties hebt.

XOXO Mariska

Founder SlowBeauty #Moments

bottom of page