top of page
iStock-1141207362.jpg

Op een andere manier vitaal

niet alleen door bewegen & eten

Niet alleen maar door eten & bewegen. Wat is vitaliteit? Je eerste gedacht is waarschijnlijk gezond eten en voldoende bewegen. Maar weet je dat het veel meer omvat? Letterlijk betekent het namelijk levenskracht ofwel bruisen van energie en zin hebben in het leven. Je voelt je lichamelijk en geestelijk sterk en fit. Je ziet het leven positief, bent mentaal veerkrachtig, zit niet bij de pakken neer en hebt een sterke drive. Al met al zit je gewoon lekker in je vel en je geniet volop. Herken je dat? Of wil je het ook ervaren? 7 tips om je vitaliteit te boosten.

Tip 1: Ban je energievreters

Je kent het vast wel: vervelende dingen in je leven kosten energie en leuke dingen geven energie. Wil je je vitaler voelen? Probeer dan wat energie vreet zoveel mogelijk uit je leven te bannen. Nare klusjes? Die kun je uitbesteden. Teveel nevenactiviteiten? Die kun je stoppen. Werk dat je uitput? Ga op zoek naar een uitdagende baan. Kortom: omring je met wat energie geeft. Zo kom je een stapje dichter bij het antwoord op wat is vitaliteit.

Tip 2: Socialize

Goede en fijne contacten met familie, vrienden, buren, collega's en dergelijke doen je vitaliteit goed. Het kost namelijk niet alleen energie, maar levert ook positieve energie op. Of het nu gaat om problemen delen en ervaringen uitwisselen of om een troostende schouder of samen genieten. Neem en maak er tijd voor vrij. Dan doen zij dat ook voor jou. Socializen maakt je eenvoudigweg sterker en geeft een supergoed gevoel.

Tip 3: Verheug je ergens op

Ergens naar uitkijken, geeft je een heerlijk gevoel. Het maakt je leven mooier, want het vervult je met blijdschap en geeft je energie. Denk maar aan toen je een kind was en hoe je je verheugde op bijvoorbeeld Sinterklaas, je verjaardag of de zomervakantie. Breng dat gevoel terug in je leven en verheug je op wat leuks, fijns of prettigs. Plan nu alvast je vakantie voor over een paar maanden. Of boek een dagje sauna voor volgende maand. Alleen al bij de gedachte boost je je energielevels en geluksgevoel.

Tip 4: Leer je een gezonde leefstijl aan

Ga je aan de slag met het thema wat is vitaliteit? Dan kies je voor een gezonde leefstijl. Dat betekent onder andere dat je bewust gezond en gevarieerd eet. Niet te vet en niet te veel. Matig omgaat met zout en suiker. Niet rookt en niet te veel alcohol drinkt. Daarnaast neem je regelmatig voldoende beweging. Immers, door te bewegen produceert je lichaam endorfines. Deze gelukshormonen zorgen ervoor dat je prettiger in je vel zit en helpen je mentaal en fysiek vitaler voelen.

Tip 5: Wat is vitaliteit? Rust en relax geregeld!

Het leven bestaan niet alleen uit inspanning. Je moet daarnaast ook zorgen voor ontspanning. In de vorm van doen wat je leuk vindt. Lezen, muziek luisteren, kokkerellen, dansen, even niksen enzovoort. Om de geestelijke en lichamelijk spanningen te ontladen. Verder is het goed dat je voldoende nachtrust neemt. Niet alleen herstellen je organen zich dan, maar ook mentaal heb je het nodig om indrukken en ervaringen te verwerken.

Tip 6: Doe wat je hart sneller laat kloppen

Wat is vitaliteit? Een onderdeel daarvan is zinvol leven. Een doel hebben waarvoor je helemaal gaat. Dat kan van alles en nog wat zijn. Het belang ervan is dat het je blij en gelukkig maakt, maar ook veel energie geeft. Dus, bedenk wat je wilt. Wat laat je hart telkens weer sneller kloppen? Wat vind je fijn om te doen? Waar ben je goed in? Wat maakt je trots? Wat geeft betekenis aan je leven? Bepaal je missie en stel je doelen en go for it! Het vervult je lichamelijk en geestelijk met eindeloze energie.

Tip 7: Bekijk het leven door een zonnebril

Het is heel menselijk om uit te gaan van wat er zoal mis kan gaan in je leven. Maar, los je daarmee zaken op? Nee toch? Want, je besteedt tijd en energie aan zaken waar je geen grip op hebt. Verander je mindset en benader zaken positief. Zie de zonnige kant van het leven. Ook als het even niet meezit. Pak zaken op als ze spelen en denk dan aan hoe je het goed kan doen. Loop niet vooruit op ontwikkelingen, want in de tussentijd kan er nog heel veel veranderen.

Stap voor stap vitaler

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te geven om wat is vitaliteit vorm te geven in je leven. Of je nu dertig bent of zestig. Vitaliteit ligt voor iedereen binnen bereik. Daarbij is het goed je te realiseren dat je niet van de ene dag op de andere vitaler wordt. Het is een stapsgewijs proces om lekkerder in je vel te zitten, energieker te zijn, je fitter te voelen, positiever te denken en meer te genieten.

Bron: Sonneveld opleidingen

bottom of page