top of page
Afvallen na je 40ste.jpg

Afvallen na je 40ste

het is makkerlijker dan je denkt

Inmiddels heb ik een half jaar geleden de 50 aangetikt. Maar ik begon 10 jaar geleden de verandering al in mijn lichaam te merken en al heel snel ging mijn maatje 38 naar maatje 42. In die tijd heb ik ook de diagnose CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom) gekregen. Jaren heb ik gevochten, gesport en ben ik heel veel, maar op een verkeerde manier, met voeding bezig geweest om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het allemaal niet zo heel moeilijk is! 

Het is algemeen bekend dat je lichaam na je 40ste begint met veranderen. Je stofwisseling wordt trager, je hormonen slaan op hol maar ook de samenstelling van je lichaam verandert. Een logische optelsom maakt aanpassingen noodzakelijk en de manier hoe jij ermee omgaat is alles bepalend voor je gewicht. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je de keuze hebt om jezelf er tegen te verzetten of het te accepteren. Er onderuit komen doe je niet, maar het jezelf makkelijker maken dat kan je wel, door het aanpassen van je levensstijl en je voedselkeuze. Hierdoor blijf je lekker in je vel zitten, ben je energieker en fiets je op een relatief eenvoudige manier door deze periode heen. Onderstaand geef ik je een aantal tips waarmee ik met de praktische tips begin. 

Vermijden van snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten hebben de eigenschap om zich sneller rondom je buik op te stapelen waardoor een hormoonhuishouding aardig verstoord kan raken. Op het moment dat ik gestopt ben met het eten van brood, pasta, witte rijst en minder geraffineerde suiker, vlogen de eerste kilo's eraf. Maar niet alleen die kilootjes werden minder ook mijn opvliegers gingen in aantallen naar beneden. Aangezien je hormoonhuishouding in deze levensfase aardig op de kop staat, doe je er echt verstandig aan om bewust met voeding om te gaan. Probeer zoveel mogelijk om pakjes achterwege te laten en als je de kans hebt, onbespoten groenten te kopen. Groenten zouden het middelpunt van je voedingspatroon moeten zijn wat je aanvult met producten zoals boekweit, gierst, quinoa, zoete aardappels of havermoutvlokken. Wil je een extra boost om nog sneller kilootjes kwijt te raken? Probeer dan eens een aantal dagen per week alleen groente smoothies te drinken, echte vitaminebommetjes die ook nog eens voor extra energie zorgen (in mijn geval zijn die bij tijd en wijle van harte welkom ;-))

Geregeld kleinere beetjes eten

Gemiddeld duurt het 20 minuten voordat je hersenen het seintje verzadigd binnen krijgen. En in 20 minuten kun je heel wat voedsel naar binnen werken. En dat is iets wat je in deze fase juist niet wil. Je stofwisseling is al aanzienlijk trager dus je verbrandt ook veel minder energie wat uiteindelijk weer omgezet wordt in vet!. Daarom is het van belang om na je 40ste kleinere portie tot je te nemen en langzamer te eten. Maak van je eetmoment ook gelijk je rustmoment. Door langzamer te eten maak je de "verzadiging" optimaal en stimuleer je de spijsvertering. 

Geduld & acceptatie

Boven de 40 werken 'de middeltjes' niet meer zo goed als dat ze toen deden. Een streng dieet wil je eigenlijk helemaal niet meer. Klopt het als ik zeg dat je het doet, maar wel met tegenzin en dat het meer een 'moeten' dan 'willen' is? Het begint bij accepteren, wat niet wil zeggen dat je jezelf erbij neer moet leggen, en geduld. Accepteren dat 'wat je altijd deed' niet meer werkt en geduld hebben om een manier van eten te vinden die voor jou (lees je lichaam) op dit moment wel werkt. Iets vanuit frustratie doen staat lijnrecht tegenover het resultaat wat je wilt bereiken. Zorg dat je in contact met je lichaam komt en accepteer dat er negatieve gedachtes zijn en dat dit normaal is. Stop ze niet weg, maar geef ze de ruimte. Probeer op goede voet te komen met je lichaam, accepteer het maar vooral.... heb het lief zoals het is! Zie jouw denken en je lichaam als twee aparte onderdelen. Alleen vanuit acceptatie en leren luisteren naar je lichaam zal je succesvol beginnen met het verliezen van gewicht. 

Jouw (SlowbBeauty) lifestyle

Om het afvallen te bevorderen, is het verstandig om de rest van je lifestyle ook eens onder een loep te bekijken. Kijk eens naar de stressfactoren in je leven en probeer die te reduceren door elke dag 10 minuten te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Wat ook een echte aanrader is, is om je slaap, waakritme eens onder de loep te nemen. Dit was tijdens mijn cognitieve gedragstherapie een echte eyeopener. De gemiddelde slaaptijd voor een vrouw in de 40 is 8 uur. Je hebt je perfecte ritme gevonden als je 10 minuten voordat de wekker afloopt, wakker wordt. Voldoende slaap is essentieel voor het herstel van je lichaam, je energielevel en de hormoonhuishouding. Een goede nachtrust helpt je om slank te blijven, maar vooral ook om gezond te blijven. Met name voor vrouwen boven de 40!

​​XOXO Mariska,

Founder SlowBeauty #Moments

bottom of page