top of page

Een "Must Have" kokos olie en niet alleen voor in de keuken!


Tijdens de zomer vakantie was mij per toeval al duidelijk geworden dat kokos een hele genezende en verzachtende werking heeft. Mijn dochter (licht getint nog nooit verbrand) had door zon, zee en zout een erg gevoelige huid rondom haar mond. Niks kon ze verdragen, ieder crèmepje en zalfje beet, de zon en zee moest ze mijden. Als lekkernij had ze een heerlijke kokosnoot gekregen en was dat lekker aan het op smikkelen totdat ze haar hele gezicht ging insmeren. Het verzachtte haar irritaties en verlichtte het verbrandde gevoel. Tot onze grote verbazing was diezelfde dag al de grootste irritatie verdwenen. Met de zomer weer in zicht en alle heerlijke tropische vruchten binnen handbereik heb ik de voordelen en genezende werking van kokos voor jullie opgezocht en geloof me…die zijn enorm!! Laat je verwennen door de heerlijke geur, smaak en genezende werking van kokos.


KOKOSOLIE

Vetten zijn onder andere in te delen in verschillende soorten door middel van de lengte van de vetzuurketen. Kokosolie bestaat voor twee derde uit middellange-keten vetzuren, terwijl meeste vet soorten voornamelijk uit lange-keten vetzuren bestaan. Waar deze lange ketens zich binden aan proteïnen om zo lipo proteïnen te vormen en worden opgeslagen in vet depots, bieden middellange-keten vetzuren zich aan als directe energie. Dit komt omdat ze vanwege hun structuur in staat zijn om makkelijk bij de energiecentra van de cellen te komen, zelfs zonder “energievervoerder” insuline. Uit onderzoek blijkt dat deze vet soort het metabolisme tot wel drie keer zoveel kan versnellen vergeleken met inname van lange-keten vetzuren. Hierdoor stijgt de temperatuur van je innerlijke thermostaat, waardoor je automatisch calorieën gaat verbranden en de vetverbranding een boost geeft. Daarnaast werkt deze directe vorm van energie vermoeidheid tegen. Lange-keten vetzuren zijn te groot om in de darmwand door de bloedbaan te worden opgenomen en komen daarom via de lymfestroom in het lichaam terecht. Korte-keten vetzuren zoals bij kokosvet kunnen wel meteen de bloedbaan binnen en hebben geen bewerking nodig van de lever waardoor deze meteen ingezet kunnen worden voor energie, in plaats van vetaanmaak.

 • Omdat middellange-keten vetzuren geen insuline nodig hebben om hun werk te doen en het de vertering vertraagt, heeft kokosolie een positief effect op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Onze pancreas krijgt het al genoeg te voortduren met onze gemiddelde suikerinname, waardoor kokosolie een waardige toevoeging aan ieders voedingspatroon is, en in dit geval zeker voor diabetici.

 • Wat betreft bakvetten is kokosolie de onbetwiste nummer één vanwege zijn sterke structuur. In tegenstelling tot onverzadigde vetsoorten als zonnebloem-, olijf- en saffloerolie verandert de samenstelling van kokosolie niet wanneer het in aanraking komt met hitte, waardoor er geen vrije radicalen ontstaan en niet oxideert. Bij het oxideren van vetten ontstaan transvetten, welke gelinkt worden aan ziektes als kanker, diabetes en obesitas.

 • Uit onderzoek blijkt dat, ondanks dat kokosolie cholesterol bevat, deze vetsoort een positief effect heeft op de HDL-LDL ratio, met andere woorden: het effect van de inname van kokosolie op de verhouding tussen de “goede” vorm van cholesterol (HDL) en de “gevaarlijke” vorm (LDL) is dat de concentratie HDL stijgt en tegelijkertijd LDL daalt, wat de ratio ten goede komt en dus de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Eigenlijk is LDL niet per definitie slecht: we hebben deze nodig om vetzuren van de lever naar de andere lichaamsdelen te verspreiden. HDL haalt de vetzuren weer op om naar de lever te brengen. De balans tussen deze bepaalt of er sprake is van een gezonde of ongezonde situatie.

 • Kokosolie is rijkelijk bedeeld op het gebied van laurinezuur, wat door het lichaam wordt omgezet tot monolaurine. Een belangrijke eigenschap hiervan is zijn antimicrobiële werking en dat het virussen en schimmels te lijf gaat, zoals candida albicans, schimmelinfecties en de griep. Ook bevat kokosolie caprylzuur, dat een soortgelijke werking heeft als laurinezuur.

 • In tegenstelling tot meervoudig onverzadigde oliën, heeft kokosolie een positief effect op de schildklier omdat het de afgifte van schildklierhormonen verhoogt.

 • Kokosolie zorgt, net als andere verzadigde vetzuren, voor een betere opname van omega-3 vetzuren.

 • Verzadigde vetzuren spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van onze botten; zij zorgen er namelijk voor dat mineralen als calcium en magnesium beter worden opgenomen, welke belangrijk zijn in de strijd tegen osteoporose.

 • Kokosolie hydrateert, beschermt en herstelt haar en huid, mede door de hoge concentratie vitamine E. Het vermindert wallen onder de ogen, verzacht een verbrande huid en heeft een positieve invloed op littekens en striae.

 • Celmembranen bestaan voor minstens vijftig procent uit verzadigde vetten. We hebben deze vetten, die veelvuldig aanwezig zijn in kokosolie, dus nodig om deze cellen sterk te houden zodat de inhoud hiervan beschermd blijft.

 • Verzadigde vetzuren beschermen de lever tegen alcohol en andere giftige substanties, zodat deze optimaal kan blijven functioneren.

 • Het aantal lipo proteïnen, een stof in het lichaam die in verband wordt gebracht met hartziekten, wordt bij inname van kokosolie verminderd, terwijl plantaardige oliën het tegenovergestelde effect bereiken.

 • Kokosolie brengt de hormonen in het lichaam beter in balans en zorgt er zelfs bij vrouwen in de menopauze voor dat symptomen als opvliegers en vaginale droogheid verminderen.

 • Door het gebruik van deze tropische superfood wordt een gezonde stoelgang gestimuleerd.

 • Last van ontstoken gewrichten of spieren? Kokosolie heeft een positief effect op het herstel van de weefsels die hiermee gemoeid zijn, waardoor het genezingsproces sneller verloopt.


XOXO Ester

SlowBeautyLifestyle
bottom of page