top of page
BACK

Chocolade

puur please...... 
Liefs SlowBeauty
XOXO

Na onderstaande informatie te hebben gelezen weet ik het wel. Ik wist dat pure chocolade goede eigenschappen heeft maar dat het zo'n helende werking heeft maakt mij helemaal blij. Heb meteen een aantal heerlijke plakken ingeslagen:) Lekker als stukje tussendoor, in de koffie en in een lekkere taart!!

De Geschiedenis van Chocolade;

Pure chocolade kent een lange geschiedenis. Tussen 1100 en 1400 voor Christus werd het namelijk voor het eerst gebruikt door verschillende samenlevingen, zoals de Maya's en de Azteken. Zij maakten van pure chocolade een bitter drankje dat als medicijn, tijdens ceremonies en als traktatie voor de elite werd gedronken. Toen Hernando Cortez deze samenlevingen bezocht, verspreidde de populariteit van pure chocolade naar Spanje. Niet veel later ontdekten andere landen deze traktatie ook, waardoor heel Europa hiervan kon gaan genieten.

Er werd steeds meer met pure chocolade gevarieerd, waardoor uiteindelijk melkchocolade ontstond. Hoewel melkchocolade een lange tijd de meest geliefde vorm was, won pure chocolade aan het einde van de 20e eeuw weer populariteit terug. Hierdoor wordt deze nu erg veel gegeten. Pure chocolade is erg gezond en kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, zoals een verminderde kans op bloedklontering, een verhoging van het goede cholesterolgehalte, een verlaging van de bloeddruk en een verminderde kans op dementie of alzheimer.

 
De gezondheidsvoordelen van pure chocolade

 

 
Werkt als antioxidant:

Er worden regelmatig testen uitgevoerd waarbij gekeken wordt hoe goed de antioxidanten uit een bepaald voedingsmiddel schadelijke vrije radicalen kunnen uitschakelen. Pure chocolade scoort heel hoog tijdens deze testen. Dit is mogelijk doordat pure chocolade rijk is aan natuurlijke verbindingen die werken als antioxidanten, zoals polyfenolen en flavanolen. Tijdens één onderzoek werd zelfs gezegd dat pure chocolade een grotere antioxidant activiteit had dan het fruit dat getest werd.

Is rijk aan flavanolen:

Pure chocolade bevat veel cacao. Volgens Harold Schmitz, doctor en directeur aan de Mars Inc., is cacao rijk aan flavanolen. Deze stoffen zijn erg belangrijk en kunnen veel ziektes en klachten tegengaan. Door het binnenkrijgen van deze stoffen heb je een kleinere kans op hartziektes, long- en prostaatkanker, astma en diabetes type 2.

Voorkomt bloedklontering:

Door pure chocolade te eten kan je de kans op bloedklontering verminderen. Hierdoor heb je minder kans op een beroerte of hartaanval wanneer bloedklonters zich door de bloedbaan gaan verplaatsen.

Heeft een bloeddrukverlagende werking:

Bepaalde stoffen in pure chocolade stimuleren de productie van stikstofoxide. Dit zorgt voor ontspannen en flexibele bloedvaten, en verbetert ook de bloedsomloop. Hierdoor neemt de weerstand tegen de bloedstroom af, waardoor de bloeddruk lager wordt. Verschillende onderzoeken hebben hier bewijs voor geleverd. Tijdens één studie aten gezonde testpersonen 15 dagen lang pure chocolade (als aanvulling op een gezond dieet). Na 15 dagen bleek dat de bloeddruk lager was.

Verhoogt het goede cholesterolgehalte:

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) kan verhogen en het “slechte" cholesterol (LDL) kan verlagen. Pure chocolade heeft een gunstig effect op het LDL-cholesterol, omdat cacao antioxidanten bevat die schade door oxidatie kunnen voorkomen.

Verkleint het risico op hart- en vaatziekten:

Een onderzoek waarbij testpersonen meer dan 5 keer per week pure chocolade aten heeft aangetoond dat het regelmatig eten van pure chocolade het risico op hart- en vaatziekten met 57% vermindert. Uit een andere studie blijkt dat het eten van pure chocolade ook de kans op overlijden door hart- en vaatziekten met 50% vermindert. Dit onderzoek werd uitgevoerd met 470 oudere mannen over een periode van 15 jaar. De reden dat pure chocolade dit effect heeft op hart- en vaatziekten heeft te maken met de bloeddrukverlagende werking en de vermindering van het slechte cholesterol.

 

Beschermt de huid tegen UV-straling:

Resistentie tegen UV-straling wordt gemeten door de hoeveelheid MED die aanwezig is. Veel MED betekent veel weerstand tegen UV-straling. Door pure chocolade te eten kan je deze hoeveelheid vergroten. Dit blijkt uit een studie waarbij gezonde testpersonen 12 weken lang veel pure chocolade aten. Na deze periode was de hoeveelheid MED verdubbeld. Het eten van pure chocolade kan de weerstand tegen UV-straling daarom verhogen.

Verbetert de insulinegevoeligheid:

Pure chocolade kan de insulinegevoeligheid verbeteren en helpt je om gezond en snel af te vallen. Dit is gebleken uit een onderzoek waarbij glucose-intolerante testpersonen 15 dagen lang chocolade aten. Eén groep at tijdens deze periode 100 gram pure chocolade per dag, terwijl de andere groep 100 gram witte chocolade at. Aan het eind van het onderzoek bleek dat pure chocolade de functie van de bètacellen verbetert, waardoor de insulinegevoeligheid vergroot. Witte chocolade heeft dit effect totaal niet. Dit is mogelijk doordat pure chocolade veel polyfenolen bevat, terwijl witte chocolade dit niet bevat.

Vermindert leververvetting:

Onderzoek heeft aangetoond dat cacao in pure chocolade een helende werking kan hebben bij mensen die lijden aan een minder zware vorm van leververvetting (opstapeling van vet in de levercellen). Dit blijkt uit een test waarbij ratten met leververvetting supplementen met cacao kregen. Hierdoor namen gevolgen van leververvetting af.

Geeft je een vrolijk gevoel:

Pure chocolade kan je een vrolijk gevoel geven dankzij de verschillende stoffen die hierin aanwezig zijn. Eén van deze stoffen is fenylethylamine. Deze stof geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent. De endorfines in pure chocolade zorgen voor een gevoel van euforie en verminderen ook de effecten van pijn en stress. Een andere stof die in pure chocolade voorkomt, anandamide, staat bekend om het geluksgevoel dat het geeft. Het eten van pure chocolade maakt je dus echt gelukkiger.

Verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen:

Een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Harvard Medical School heeft aangetoond dat pure chocolade de bloedtoevoer naar de hersenen kan verbeteren. Doordat de bloedtoevoer naar de hersenen toeneemt, verbetert het geheugen. Een onderzoek heeft namelijk aangetoond dat door deze toename de resultaten van een geheugentest met 30% verbeterden. Ook krijg je een beter concentratie- en reactievermogen en kan je makkelijker problemen oplossen.

Beschermt de hersenen tegen schade door vrije radicalen:

Vrije radicalen kunnen schade in je lichaam veroorzaken doordat zuurstofmoleculen zich hechten aan cellen en weefsels. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier als bij metaal dat begint te roesten. Doordat pure chocolade veel antioxidanten bevat, kan dit de hersencellen beschermen tegen de schadelijke vrije radicalen. Hierdoor kan veroudering van de cellen verminderd worden.

Verbetert het vermogen om te leren:

Door het eten van pure chocolade verbeteren de scores tijdens een cognitieve test. Dit is mogelijk doordat er veel flavanolen in cacao zitten. Deze dringen door in de gebieden van de hersenen die belangrijk zijn voor het geheugen en het leerproces. Daarnaast bevat pure chocolade ook cafeïne. De hoeveelheid hiervan is niet genoeg om je 's nachts wakker te houden, maar het is wel genoeg om effect te hebben op de hersenen. Hierdoor verbetert het geheugen, de concentratie en het humeur.

Vermindert stressklachten:

Pure chocolade is rijk aan magnesium. Dit mineraal kan stressklachten verminderen. Door genoeg magnesium binnen te krijgen kan je beter tegen stress en verbetert het humeur, de slaap en de concentratie. Stilt het verlangen naar ongezond eten: Het blijkt dat pure chocolade ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in ongezonde voeding. Vooral de zintuiglijke ervaring die je krijgt tijdens het eten van pure chocolade speelt hierbij een belangrijke rol. Hierdoor ga je gezonder eten en wordt het eenvoudiger om af te vallen.

Verkleint de kans op dementie en alzheimer:

Uit onderzoek blijkt dat ouderen die veel pure chocolade eten een verminderde kans op dementie hebben. Dit is mogelijk doordat cacao veel antioxidanten bevat die dit risico tegengaan. Ook de kans op alzheimer wordt kleiner dankzij pure chocolade, aangezien het eten ervan voor vermindering van insulineresistentie zorgt. Tegenwoordig wordt er geloofd dat de ongevoeligheid voor insuline een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van alzheimer. De hersencellen blijken namelijk te sterven wanneer ze niet genoeg glucose krijgen. Door pure chocolade te eten kan dit echter voorkomen worden, waardoor er een kleinere kans op alzheimer ontstaat.

Verhoogt het aantal goede bacteriën:

Pure chocolade werkt als een probioticum, waardoor de goede bacteriën in het darmkanaal toenemen en de slechte bacteriën afnemen. Dit kan veel belangrijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, waaronder een bescherming van de hersenen. Slechte bacteriën kunnen de belangrijke chemicaliën in de hersenen namelijk verminderen. Doordat pure chocolade dit tegengaat worden de hersenen beschermd. 

Nou...Wij weten het wel :-)

bottom of page