top of page
Gelukkige vrouw

Hormonen en de overgang

Ondersteunende manieren om je hormonen een handje te helpen

Als vrouw beïnvloeden onze hormonen elk aspect van ons leven. Ze beïnvloeden alles wat we doen, van onze stemming tot hoe energiek we zijn. Het beïnvloedt hoe we eten verteren, hoe we slapen en zelfs onze dagelijkse prestaties. Terwijl ik door mijn jaren van de menopauze ga, merk ik dat mijn slaap wordt beïnvloed en dat ik nieuwe manieren moet vinden om mijn lichaam te voeden en mijn hormonen in evenwicht te brengen. Hier zijn een paar manieren waarop ik mezelf help om me dagelijks beter te voelen. 

lees ook

jezelf mooi eten
Jezelf mooi eten.png

Als vrouw beïnvloeden onze hormonen elk aspect van ons leven. Ze beïnvloeden alles wat we doen, van onze stemming tot hoe energiek we zijn. Het beïnvloedt hoe we eten verteren, hoe we slapen en zelfs onze dagelijkse prestaties. Terwijl ik door mijn jaren van de menopauze ga, merk ik dat mijn slaap wordt beïnvloed en dat ik nieuwe manieren moet vinden om mijn lichaam te voeden en mijn hormonen in evenwicht te brengen. Mensen in mijn omgeving weten dat ik zoveel mogelijk probeer om de filosofie achter SlowBeauty #Moments na te leven. Van bewegen tot gezond eten en van Mindfullness tot aan Me Time. Een manier van leven waarbij ik mezelf prettig voel maar zelfs in de overgang niet altijd datgene brengt waarop ik hoop. Onderstaand een aantal tips waarmee ik mezelf extra help om me dagelijks beter te voelen. Manieren die ervoor zorgen dat mijn stemming minder pieken en dalen heeft, mijn evenwicht in balans blijft en mijn opvliegers aanzienlijk minder worden. 

Mijn lever voeden

De lever is een belangrijk orgaan om rekening mee te houden als we het hebben over hormonale gezondheid. Je lever zuivert je lichaam de hele dag. Het verwijdert gifstoffen, metabolisch afval, verwerkt voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten en speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling. Wanneer onze lever niet goed functioneert, kan het lichaam meer hormonen produceren dan het nodig heeft, wat leidt tot hormonale excessen en de bijbehorende symptomen. Dagelijks hydrateren met kruidenthee helpt bij het ondersteunen van de lever. Een uitstekende thee is de China White Dragon of de China Pai Mu Tan, een biologische thee. Maar ook het verminderen van suikers, koolhydraten en het eten van gezonde vetten (omega 6) zorgt ervoor dat ik alles redelijk binnen de perken kan houden. 

Beweging, ontspanning & stressreductie

Als je gezond wilt leven, is lichaamsbeweging een belangrijk onderdeel, maar wist je dat het soort lichaamsbeweging kan worden aangepast aan je (menstruatie)cyclus en kan helpen de hormonale gezondheid te verbeteren? Een gezonde (menstruatie)cyclus duurt doorgaans tussen de 28 en 35 dagen en wordt gekenmerkt door de eb en vloed van belangrijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Tijdens elke cyclus zouden de manieren van actief bewegen en/of sporten, moeten veranderen omdat er ook een schommeling zit in je hormonen, wat van invloed is op je energie- en krachtniveaus. Je training/ bewegingsroutine afstemmen op je (menstruatie)cyclus geeft je als vrouw enorm veel kracht en is buitengewoon gunstig voor je hormonen. Het keyword hierin is, tijdens de cyclus luisteren naar je lichaam en de activiteit erop aanpassen. Dus als dit betekent een dagje niets doen, geef hier dan aan toe!

 

 

Slaap

Mijn slaap is in de laatste 2 jaar veranderd en ik merk dat ik mijn slaapthee op de proef stel! Het ervaren van slaap van een goede kwaliteit is noodzakelijk voor onze hormonen, omdat het ons lichaam voorziet van de belangrijke uren rust & het herstel. Het creëren van een goede nachtelijke routine van een twee kopjes kruidenthee voordat ik naar bed ga, werkt voor mij nog steeds erg gunstig, maar zoals ik al eerder aangaf nog niet optimaal. Daarnaast heb ik een magnesiumsupplement toegevoegd om een goede nachtrust verder te ondersteunen. De ultieme theeën hiervoor is zijn Avondrust & Rust & Stabiliteit

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de talloze mogelijkheden die er zijn om de hormonen tijdens de (pre)menopauze te temperen. Leuk om te lezen welke middelen jij toepast om je leven zo aangenaam mogelijk te maken in deze periode van je leven? Ben een inSPAratie voor alle vrouwen die net zoals jij en ik een strijd leveren tegen de hormonen. 

 

Love SlowBeauty #Moments

XOXO Mariska – Founder

PS Ik ben nu op een punt in mijn leven gekomen dat ik zwaarder geschut in ga zetten. Dit betekent niet dat bovenstaande hulpmiddelen niet werken, in tegendeel zelfs. In de jaren dat ik deze tips toepas, is er een wezenlijk verschil merkbaar. Maar helaas voor mij niet goed genoeg omdat ik behoor tot de groep vrouwen waarbij het dagelijks functioneren, gedurende lange periodes, beïnvloed wordt. Helaas nog steeds van opvliegers tot slechter slapen, van overgewicht tot stemmingswisselingen, en van buitengewone vermoeidheid tot aan stijf, als een oude dame, uit bed komen. Om over de rest van de onhebbelijkheden nog maar te zwijgen.

Ervaar jij, net zoals ik en zelfs na het aanpassen van je levensstijl, ook nog klachten die je dagelijks leven beïnvloedde? Vraag dan een gesprek aan bij je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Want die zijn er, geloof me! 

Producten in dit blog

Organic-Pai-Mu-Tan-SlowBeautyMoments-1.jpg
losse-thee-#Moments-Avondrust.jpg
00570_china_white_dragon.jpg
losse-thee-#Moments-Rust-en-stabiliteit.jpg

Pay Mu Tan Superior

Avondrust

China White Dragon

Rust & Stabiliteit

Comments (4)

Gast
04 jun. 2023

Hoewel ik geen theedrinker ben ,wil ik de thee wel gaan proberen.

Groetjes Silvia

Like
Mariska Massa Kemper
Mariska Massa Kemper
23 jun. 2023
Reageren op

Hallo Silvia,


Ze zijn een echte aanrader. Zelfs koud zijn ze lekker om te drinken. Natuurlijk wel zonder suiker ;-) We zien je bestelling graag tegemoet of kom een keer in onze conceptstore langs!

Like

Gast
30 mei 2023

Dank je wel voor de tips, ik ga hier zeker wat mee doen. Heb zo een last van die overgang. Van mij mag het veel meer onder de aandacht gebracht worden. Een onzekere dame, dat ben ik geworden. Ik hoop dat je hier meer over gaat schrijven Mariska. Groetjes Jolien

Like
Mariska Massa Kemper
Mariska Massa Kemper
23 jun. 2023
Reageren op

Hallo Jolien,


Dank je wel voor je berichtje! Er zullen vast en zeker meer artikelen verschijnen in ons inSPAration Magazine. Toevallig heb ik vanmiddag een gesprek gehad met een dame die ook veel hinder van de overgang ondervindt. Persoonlijk vind ik dat deze onhebbelijkheid echt uit de taboesfeer getrokken moet worden. Met andere woorden, er zal snel weer een mooi artikel verschijnen. Leuk als je ons blijft volgen. XOXO Mariska

Like
bottom of page